Űrgilisztáknak is nézhetők a marsjáró legújabb felfedezettjei

Március elején arról számoltunk be, hogy a Curiosity rover nevű marsjáró kővirágokat észlelt a bolygó Gale-kráterében. Az apró kőképződmény egy koralldarabkára vagy egy virágra emlékeztette a kutatókat, így a pénzérme nagyságú kőzetforma a kővirág nevet kapta.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS

A rover most ismét felfedezett valamit. Pontosabban május 15-én, a NASA szakemberei szerint, de a képet pár napja tették közzé. A Curiosity felvételén "menő kőképződmények" láthatók, amik most virág helyett megkövesedett felfelé nyújtózkodó gilisztákra hasonlítanak. Az iflscience.com cikke szerint beleillenének a Stranger Thing sorozat kulisszái közé.

De a lényeg az, hogy a SETI Intézet szerint "a tüskék egy üledékes kőzet ősi repedéseinek cementált tömései. A kőzet többi része lágyabb anyagból készült, ezért az idő múlásával lekopott." Így maradtak meg ezek a nyúlánk kis alakok.

A Marson egyébként nem nehéz ilyen alakzatokkal találkozni, mivel a vékony légkörben – több mint 100-szor vékonyabb, mint a Földé – akár 100 km/h szelek is fújhatnak, illetve időnként epikus porviharok is formálják a felszínt, és a kővirágokhoz, valamint a "kőgilisztákhoz" hasonló jellegzetességeket faragnak ki.

Az olyan kerekeken guruló robot tudósok, mint amilyen a Curiosity is, rengeteg képet küldenek vissza sziklákról és kövekről, amiknek a színe lehet lila és zöld, sőt nyomokban még ősi vizet is tartalmazhatnak. Nem lehet és talán nem is kell mindről beszámolni. Viszont a hozzáértő kezekben ezek a képek és információk betekintést nyújtanak a Vörös bolygó történetébe, felépítésébe és rávilágíthatnak a végső kérdésre: volt-e valaha, vagy lehet-e élet a Marson a jövőben?

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek