Elképesztő ókori sírokat tártak fel Szakkarában

A Kairó melletti Szakkarában dolgozó régészek több száz ókori sírt tártak fel, és egyiptomi istenek bronz szobrait is megtalálták. De ami még fontosabb, hogy ezeket most a helyszínen lévő nagyközönség is láthatta - közölte az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium a CNN cikke szerint.

A közelmúltban feltárt színes fakoporsók a Dzsószer fáraó piramisánál felállított rögtönzött kiállítóhelyenForrás: MTI/AP/Amr Nabil

A közleményből kiderült még, hogy a régészek már korábban is találtak a szakkarai nekropolisz területén felebecsülhetetlen értékű leleteket, bronz szobrokat és egyéb relikviákat, de ehhez a nagy mértékű, mostani felfedezéshez semmi sem mérhető. 

A sírokból 250 koporsó, 150 bronzszobor és egyéb tárgy került elő, melyeknek keletkezési korát Kr. e. 500 környékére, az ókori Egyiptom Későkorára teszik a szakemberek. Az ásatáson találtak még egy szisztrum nevű hangszert és egy bronzedénygyűjtemény is, amelyet Isis istennő rituáléihoz használtak.

A festett fakoporsók épségben maradtak fent, a múmiák mellett amuletteket és fadobozokat rejtettek. Az egyik koporsóban egy papiruszt találtak hieroglifákkal. A kutatók szerint talán a Halottak Könyvének részleteit tartalmazhatja. Tanulmányozás céljából a kairói Egyiptomi Múzeum laboratóriumába küldték.
A feltárás leletei közé tartozik még egy kozmetikai készlet ősi szemfestéktartályokkal, valamint karkötők és fülbevalók is.

A Kairótól délre fekvő szakkarai nekropoliszban az ókori Egyiptom késői korszakából 250 szarkofágra bukkantak a régészekForrás: MTI/EPA/Háled El-Fiki

A képeket elnézve azonban nem csak a szarkofágokban rejlő múmiák és tárgyak érdekesek, hanem maguk a nagyon különböző színű koporsók is. Van amelyik teljesen fekete és arany díszítésű, színes arccal, mások homokszínűek barna díszekkel és hieroglifákkal. A bronz szobrok között pedig nagyon sok a kisebb-nagyobb macska ábrázolás. A cikk szerint a koporsókat és szobrokat várhatóan még az idén megnyíló Nagy Egyiptomi Múzeumban állítják majd ki.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek