Keralában található a világ legnagyobb madárszobra

A hatalmas betonmadár a Jatayu Earth Center teteje Keralában, Délnyugat-India legsűrűbben lakott, legműveltebb és legtöbb fajta vallású államában. A látogatóközpont egy 65 hektáros területen fekszik és összesen négy dombon terül el. Az első domb, a Jatayupara tetején fekszik a betonmadár, a második dombon egy kalandparkot találni, a harmadikon kiépített kempingterületek vannak és egy 250 méter hosszú zip-line, a negyediken pedig egy tradicionális Siddha rekreációs központ, berendezett barlanglakásokkal.

De a legtöbb turistát a 51 méter hosszú és 46 méter széles betonszobor csábítja ide, aminek nagysága mellett a története is érdekesség.   egy domb tetején, ahol kalandpark is található. Egy hindu eposzról nevezték el, állítólag Jatayu, a keselyű alakú hindu isten egy nőt védelmezve viaskodott az elrabló Ravanával, aki levágta szárnyait és így rázuhant a hegyre. Jelenleg ez a világ legnagyobb madárszobra.

Az ősi szanszkrit epikus ciklus, a Ramayana szerint Jatayu egy nemes madár volt, egy mennyei teremtmény, amely egy nap meghallotta, amint egy nő segítségért kiállt. Szíta kért segítséget, miközben elrabolta a démonkirály Ravana. Jatayu nem késlekedett, és a nő segítségére sietet. Harcba bocsájtkozott Ravanával, de alul maradt, mert a démon levágta a madár bal szárnyát, és Szítát elragadva tovább ment. 

A történet szerint a sebesült madár és levágott szárnya egy szikla tetejére zuhant, innen kapta a domb a Jatayupara nevet, ahol a para sziklát jelent. A sziklától nem messze találni egy tavacskát is, amiről úgy tartják, hogy Jatayu csőre vájta, mikor lezuhant. A tó medre sosem szárad ki. A legenda azt is írja még, hogy a madarat, mikor már élet és halál között lebegett, Visnunak a hindu „megtartó" istennek a hetedik földi reinkarnációja, Rama találta meg.

A Ramayana szerint Rama végül megtalálta a feleségét SzítátForrás: Shutterstock.com / jenson k wilson

Rama ekkor éppen Szítát, a feleségét kereste. Jatayu elmondta neki a történteket, Rama pedig szabadulást adott neki, lábnyoma máig látható a szobortól nem messze, a neki emelt szentély pedig a látogatóközpont része, de egy privát alapítvány kezeli - olvasható a Jatayuearthscenter.com oldalon.

Jatayu a vitézség és lovagiasság megtestesítője, szobra pedig a női becsület megvédésének állít emléket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek