Nyaralásra csábít Szlovénia, és nem is nehéz elcsábulnunk

Szlovénia régóta kedvelt úti cél a magyarok körében. A május 3-án tartott "I feel Slovenia" című sajtótájékoztató célja – amin mi is részt vettünk – az volt, hogy megismertessék velünk a fenntarthatóságban is élenjáró, valódi zöld desztinációt, hogy még több magyar turista fedezze fel nyáron is. Mutatjuk, mit tudtunk meg. 

Az eseményen a Szlovén Idegenforgalmi Közösség (STB) képviselői együttműködési megállapodást írtak alá a Magyar Utazási Irodák Szövetségével, melynek célja, hogy a két ország turizmusát közelebb hozzák egymáshoz. Így ne csodálkozzunk, ha a közeljövőben Budapest utcáin szabadtéri reklámokon is találkozhatunk majd Szlovénia promóciójával.

Szlovénia varázslatos tájai mindenkinek felüdülést hoznakForrás: Shutterstock/Wirestock Creators

2021-ben az előző évhez képest 64 százalékkal több magyar turista érkezett Szlovéniába, az idei nyári szezonban pedig további növekedésre számítanak. A koronavírus járvány alatt a belföldi és a közeli országokba irányuló turizmus felértékelődött a magyar, de a környező országok utazóinak körében is. Ezzel párhuzamosan az aktív és ökoturizmus szerepe is megnőtt, amiben Szlovénia hagyományosan erős és jó példával jár elöl. A sajtótájékoztatón három vezető szlovén desztináció – Maribor, Rogla-Pohorje és Koroska (Karintia) – turisztikai kínálatát mutatták be.

Rogla-Pohorje – Az aktív sportok és a tudomány kedvelőinek

 A 800 négyzetkilométernyi Pohorje hegységben és környezetében található programok télen és nyáron is megfelelő szórakozást nyújtanak az aktív kikapcsolódásra vágyó utazóknak. A régió több ezer gyalogtúrával, kerékpáros útvonalakkal és sípályákkal várja a turistákat.

Pohorje remek aktív kikapcsolódást kínál a sportok szerelmeseinekForrás: Shutterstock/Andrej Safaric

Rogla télen például a magyarokhoz legközelebb eső, míg Maribor a legnagyobb síközponttal várja a magyarokat, míg nyáron tematikus gyalogtúrák, bortúrák, kerékpárparkok is elérhetők az érdeklődőknek – a legbátrabbak különleges földalatti kerékpárútvonalakon is tekerhetnek.

A Pohorje lombkorona sétány és kilátón is megnézhetjük a tájatForrás: Tomaz Gorec/Pixabay

A  gyerekekkel talán az egyik legnépszerűbb kirándulás a lombkorona-tanösvény, melyet egy kilátóval is felszereltek, így az egész család a fák lombjának szintjén is megismerkedhet Szlovénia természeti kincseivel. Azoknak, akik még messzebb tekintenének, a Noordung Center is nagyon jó programlehetőséget kínál, ahol a látogatók többet megtudhatnak az űrkutatásról, űrutazásról és az ezekhez kapcsolódó technológiákról.

Maribor - A borok szerelmeseinek

Akik inkább a gasztronómiára, a különleges borokra és a kultúrára fókuszálnának, azok is számos programlehetőség közül válogathatnak. Maribor, Szlovénia második legnagyobb városa például arról híres, hogy itt található a világ egyik legrégebbi, 400 éves szőlőtőkéje, és ott érdemes körbenézni a régi borházban is.

Maribor hangulatos utcáit is érdemes bejárniForrás: Rudy Balasko / Shutterstock

Az eseményen részt vett a 25. hivatalos szlovén borkirálynő, Ana Protner is, aki bemutatta a résztvevőknek Szlovénia néhány csúcsminőségű borát. A borokhoz kapcsolódóan az országban szüreti fesztivált, vagy a tematikus borsétákat is szerveznek. Míg a felnőttek a híres borkútból ihatnak a városban, a gyerekeket sem felejtették el, számukra gyümölcslével készülnek.

A sajtótájékoztatón a borkirálynő, Ana Protner beavatott minket a szlovén borok rejtelmeibeForrás: Gáll Franciska

Koroska (Karintia) - A hegyek és vízek szerelmeseinek

Karintia egy különleges kihívást is bemutatott: 24 óra alatt kell eljutni az 5 legfontosabb hegycsúcsra (Olševa, Peca, Raduha, Smrekovec és Uršlja gora). Ezen kívül a Peca hegy felszíne alatt rejtőző barlangrendszerben Mezicában, ahol 500 méter mélyen kerékpározni és 700 méter mélyen kajakozni is. A másik legkedveltebb kikapcsolódási lehetőség a vadvízi evezés a Dráva folyón. 

Az egyik kedvenc nyári programok közé tartozik Szlovéniában a kajakozás és a vadvízi evezésForrás: Shutterstock/Gaspar Janos

Kár lenne kihagyni a fürdőzést a Radlje ob Dravi víziparkban, Szlovénia természetes medencéjében, ahol a tiszta vizet nem vegyszerek, hanem mikroorganizmusok tartják fenn. Aki pedig nyugodt, vízközeli élményre vágyik, annak számos horgászati lehetőséget is biztosít a régió. Annyi biztos, hogy unatkozni senki nem fog. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek