Hollandiában ma hatalmas ünneplésre készülnek a király szülinapján

Hollandia a minden eddiginél nagyobb ünnepi mulatságra készül a király születésnapja alkalmából – olvasható az I AM EXPAT oldalán. A koronavírus-járvány miatt már két éve nem tarthatták meg a jeles eseményt, így most még lelkesebben készülnek a király, Vilmos Sándor 55. születésnapjára. A vállalkozások és a családok országszerte már az utolsó simításokat végzik a mai, április 27-i nagy napra. 

A holland király születésnapjára hagyományos ruhákba öltöztek a hívekForrás: AFP/Marcel Van Hoorn

A holland királyi család Maastrichtban ünnepli ezt a napot, de ez nem jelenti azt, hogy más holland városok ne készülnének a rendkívül mozgalmas, jeles eseményre. A Nederlandse Spoorwegen (NS) több vonatjáratot indít a nagyobb városok között, a társaság várakozásai szerint szerdán körülbelül 200 000 ember utazik Amszterdamba vonattal, de nagy tömegek várhatók Eindhovenben, Bredában, Arnhemben, Zwolle-ban és Maastrichtban is.

Vilmos Sándor holland király és Maximá holland királyné egy tavaly készült fotónForrás: ANP via AFP/Sem Van Der Wal

Eközben a holland pékségek készen állnak a klasszikus holland finomság, a narancssárga tompoucen péksütemény rendeléseinek teljesítésére. „A szokottnál nyolc órával korábban kezdjük a sütést, mert elegendő tompucennek kell raktáron lenni" – mondta Arend Kisteman, a Holland Kenyér- és Péksüteményes Vállalkozók Szövetségének (NBOV) elnöke. Kisteman zwollei péksége jellemzően körülbelül 2000 darabot ad el ebből a holland különlegességből a király születésnapján, és arra számítanak, hogy 2022 ugyanolyan mozgalmas lesz, mint a járvány előtti évek.

Ezen a napon a holland pékségek dupla adag narancs tompouces-t sütnekForrás: AFP/Olaf Kraak

A holland vendéglátóipar is izgatottan várja a szerdai tömegeket – különösen a kétéves korlátozások után. Egyes vállalkozók számára a Király napja – ahogy ott nevezik – rendkívül fontos esemény, és az éves forgalmuk nagy részét ez a nap adja. Az ünnepség már kedd este a Király éjszakáján (Koningsnacht) kezdetét vette, Utrechtben megnyílt a vrijmarkt (szabadpiac), amely egész éjjel, és szerdán a nap végéig nyitva tart.

Bár a Király napján az időjárás felhősnek és borultnak ígérkezik, ez senkit sem fog akadályozni abban, hogy a legtöbbet hozza ki ebből a holland ünnepből. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek