Épül a világ legmagasabb fa lakótornya

Svájcban épül a világ legmagasabb fa lakóépülete – olvasható a CNN oldalán.

A Rocket&Tigerli névre keresztelt projekt négy épületből áll majd, köztük egy 100 méter magas toronnyal. A fejlesztést a svájci Winterthur városában építik meg, amely Zürich közelében található. A tervező cég, a dán Schmidt Hammer Lassen Architects (SHL) szerint a design modern, kiváló minőségű házat kínál, maximális napfény beáramlásával. A homlokzatot sötétvörös és sárga terrakotta téglák borítják majd zöld színű részletekkel kombinálva. A tervezési igazgató elmondta: "Ez egy nagy projekt, amely jelentős hatással lesz a közösségre, mind társadalmilag, mind esztétikailag. Svájc erős szaktudása miatt - ami a fából való építkezést illeti - különösen büszkék vagyunk arra, hogy ezen az áttörésen dolgozhatunk." A négy különböző magasságú épület lakásokból, üzlethelyiségekből, valamint egy tetőterasz bárból és egy szállodából áll majd, és várhatóan 2026-ra készül el. 

Ha beton helyett fával dolgozunk, az lehetővé teszi a magasabb konstrukciók építését, ugyanakkor biztosítja, hogy a teljes építési folyamat során kevesebb szén keletkezzen" - áll a sajtóközleményben. Az SHL nyolc másik építészeti céggel versenyzett a pályázatért. Az év elején az ő tervjavaslatukat választották nyertesnek – részben az épület nyitott blokkszerkezete miatt.
A zsűri értékelésében kifejtette: "Az eredeti tömbszerkezet feloldásával és a különálló épületek egybeépítésével nagyobb homlokzati felület és így több napfény, valamint a környező környezethez való erősebb kapcsolat érhető el." A projekt mérföldkövet jelent a faépületek építésében. A cég hozzátette, hogy az épület ezzel a világ legmagasabb, teherhordó tömörfa-szerkezettel készült lakóháza lesz, és olyan innovatív építési rendszert vezet be, amelyben a fát a beton természetes helyettesítőjeként használja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek