Elkészült a világ legkeskenyebb felhőkarcolója, azaz ceruzatornya

A Steinway Tower vagy másik ismert nevén a 111 West 57th Street magasság-szélesség aránya 24:1, így a kivitelezők szerint kiérdemli "a világ legkarcsúbb felhőkarcolója" címet.

Egészen elképesztően fest a karcsú torony, ami ezen a tavaly májusban készült fotón még nem teljesen készült elForrás: Short final/Wikipedia

Az új épület 435 méter magasságával a nyugati félteke egyik legmagasabb épülete is egyben, de két másik New York-i épülettől azért elmarad: a One World Trade Center 571 méter magas, míg a Central Park Tower 472 méteres magasságával nőtt fölé.

Az itt még épülő, felállványozott torony nagyjából a kép közepén láthatóForrás: DigbyDalton/Wikipdia

A Manhattan belvárosában felépült vadonatúj felhőkarcolóban 60 lakást alakítottak ki a torony 84 emeletén. A tornyot a New York-i SHoP Architects építésziroda tervezte, az építkezés pedig 2013-ban kezdődött el. Gregg Pasquarelli, a SHoP Architects igazgatója szerint az épület egy rendkívüli méretű és epikus projekt eredménye.

A szuper karcsú felhőkarcolók, más néven ceruzatornyok az 1970-es években Hongkong látképének kiemelkedő elemeivé váltak. Azóta a nagyvárosok, köztük New York is követte példáját.

A Steinway Tower elegánsan, de drámaian elvékonyodik a csúcsáig. A tetején található egy háromszintes penthouse, amely a Central Parkra néz.

A rendkívül magas torony a Steinway Hall kiegészítése, egy 1925-ös történelmi épületé, amely a Steinway és Fiai zongorakészítő egykori otthonaként és egy koncertteremként ismert. Ezt az egykori kulturális központot luxusotthonokká alakították át. Az építésziroda "a manhattani felhőkarcolók aranykorát" és New York Art Deco történetét ötvözte.

A felhőkarcoló a Steinway Hallra épült ráForrás: Americasroof/Wikipedia

A torony homlokzata terrakotta tömbökből áll. Ennek az anyagnak az egyik jellemzője, hogy különböző megvilágításban és különböző szögekből nézve úgy tűnik, mintha változtatná a színét és a textúráját.

A Steinway Tower most nyitja meg kapuit az új lakók előtt. Bár az épület sziluettje vékony, az árak biztosan nem: már a legolcsóbb stúdiólakások is 7,75 millió dollárba (kb. 2,6 milliárd forint) kerülnek, de lehet találni 66 millió dolláros (kb. 22,7 milliárd forint) penthouse-t is – írja a CNN.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek