Postást keresnek a legjegesebb kontinensre

Egy brit jótékonysági szervezet olyan embereket keres, akik hajlandóak öt hónapot eltölteni az Antarktiszon, miközben a világ legtávolabbi postahivatalának, ajándékboltjának és múzeumának működéséért felelnek.

Az új szezon előtt már megkezdődött a nagytakarítás és a tisztasági festésForrás: UK Antarctic Heritage Trust / Facebook.com

A három fős csapat tagjainak az lesz a feladata, hogy karbantartsák a Port Lockroy-i bázist, és felügyeljék a helyi Gentoo pingvinállományt is, de folyóvizük az nem lesz hozzá (erre fel kell készülniük lelkiekben is). 

Az Egyesült Királyság Antarktisz Örökségi Alapítvány a munkaleírásban jelezte, hogy békeidőben több száz jelentkezést kap ezekre az állásokra, de a 2019-es járvány miatti leállás óta ez lesz az első csapat, és az első szezon, amikor a bázis újra megnyit a nagyközönség előtt.

A cambridge-i székhelyű alapítvány korábban évente hirdetett postamesterek számára szezonális állásajánlatot. A sikeres pályázók ezúttal is az Antarktiszi-félszigeten található Goudier-szigeten állomásoznak majd. Itt található a már említett Port Lockroy bázis, mely az első állandó brit bázis volt, amelyet az Antarktiszi-félszigeten létesítettek. Postahivatalként 1944 és 1962 között működött. A történelmi épület 2006 óta postázóként, múzeumként és ajándékboltként működik.

Feltételek és pingvinkaki

A nemzetközi pályázóknak jó fizikai és egészségügyi állapotban kell lenniük. Előny, ha környezettudatosan élik az életüket, és tisztában vannak azzal, hogyan minimalizálhatják a ökolábnyomukat egy olyan sebezhető környezetben, mint az Antarktisz. Azok jelentkezését tudják elfogadni, akik hivatalos dokumentumokkal rendelkeznek arról, hogy munkát vállalhatnak Nagy-Britannia területén. A jelentkezők a UKAHT weboldalon keresztül április 25-ig adhatják le a jelentkezési lapjaikat az adott pozíciókra.

Akiknek sikerül elnyernie az állást, azokra egy hét kiképzés vár Cambridge-ben október környékén, majd utána indulnak útnak az Antarktiszra.

Feladatuk lesz az ajándékbolt és a posta vezetése, valamint a pingvinszámlálás a Gentoo pingvinkolónia védelmére tett erőfeszítések részeként. A csapatnak a Bransfield House-ban található műtárgyakra és múzeumra is vigyáznia kell majd.

A helyszínnek több mint két éve nem volt látogatója a koronavírus miatt érvényben lévő korlátozások miatt, bár általában 18 000 embert fogad november és március között, vagyis az antarktiszi nyár idején.

"Aki teheti, pakoljon és induljon!"

Lauren Elliott, az egyik postamester, aki 2019-ben járt a Port Lockroy-i postahivatalban, azt mondta a BBC-nek, hogy ez "a világ legvarázslatosabb helye".

Hívogató látványForrás: UK Antarctic Heritage Trust / Facebook.com

"Nagyon izgalmas időszak volt, meg kellett számolnunk az összes pingvint, amikor kikeltek. Sokat kellett takarítanunk és sok volt a pingvin kaki, amit guanónak hívunk, de így is minden percére emlékezni fogok ennek a kalandnak, hiszen egy nagyon érdekes helyről van szó. Idén nem megyek vissza, de aki fontolgatja, hogy kipróbálná magát a Sarkon, az pakolja össze a csomagjait és induljon el, nem fogja megbánni" – tette hozzá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek