Frissítés: Úgy tűnik mégsem kell elaltatni a veszélyeztetett állatkert nagyragadozóit

A legfrissebb, április 6-i hírek szerint két felnőtt nőstényt és egy hím oroszlánt sikerült evakuálni a Feldman Ökoparkból, ahonnét már kedden kimenekítettek két fiatal oroszlánt, egy jaguárt és egy párducot. Az igazgató azt közölte, hogy noha továbbra is dörögnek a fegyverek a közelben, hét nagymacskát sikerült elszállítani, és most azon vannak, hogy "átmenetileg" új otthont találjanak a számukra - írta az MTI.

Amint az alábbi cikkben is olvasható a park alapítója kedden még arról beszélt, hogy sok állatot, köztük főleg a kifejlett ragadozókat valószínűleg el kell majd altatni, mert az orosz tüzérség és légierő támadásai súlyosan megrongálták a vadállatok ketreceit.

A vezetőség főleg attól tartott, hogy a vadállatok a szétzúzott ketrecekből kiszökve Harkivba menekülnek, és veszélyesek lehetnek a helyiekre, akik már most is rettenetes félelemben élnek – írta a standard.co.uk.

A fotó illusztrációForrás: Bernhard Mülhens/Pixabay

Az álatok ketreceit és kifutóit a több mint öt hétig tartó bombázás teljesen tönkretette, csoda, hogy eddig még nem menekültek el. „Még egy ágyúzás – és az életben maradt oroszlánok, tigrisek, medvék a félelemtől elkeseredetten kiszabadulhatnak, és Harkiv felé vagy a közeli falvakba indulhatnak. Ezt nem engedhetjük meg. Már nincs más megoldásunk a problémára."

Az állatkertből néhány állatot, köztük a kengurukat már sikerült evakuálni. Az igazgató azóta is kétségbeesetten igyekszik a nagyobb ragadozókat egy régi lovas komplexumba, Poltava régióba költöztetni, de úgy néz ki ez a terv már nem fog sikerülni.

Elképzelhetetlenül fájdalmas erről beszélni, de most az emberek élete a fő prioritás."

Feldman az állatkert honlapján és Facebook-oldalán megosztott videóban hozzátette: „A tegnapi hatalmas repülőgépek lövöldözése után az állatkert gyakorlatilag megsemmisült. A madárházak eltűntek. Az összes infrastruktúrának vége. Valami csoda folytán a tigrisek és az oroszlánok életben maradtak. A ketrecük súlyosan megsérült. Estig el kell döntenünk, hogy elaltatjuk-e a medvéket, vagy megpróbáljuk evakuálni őket. Ha van valakinek valami ötlete, talán menthetők a jaguárok, a párducok. De az összes többi állat valószínűleg elpusztul."

Az egykor népszerű állatkert tulajdonosa azt mondta:

A Feldman Ökopark már nem létezik. Ez most egészen határozottan kijelenthető."

A március 17-i ágyúzás két orangutánt és csimpánzt ölt meg. Két nappal később kilenc szarvast pusztult el szörnyű körülmények között, 20 pedig az erdőbe szökött. Az állatkertben egykor több mint 300 faj élt. Feldman pénzügyi segítségért könyörgött, hogy minden állatot megmentsen az orosz bombáktól. Ez sajnos nem sikerült.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek