Gyerünk, gyerünk, merítkezzünk meg!

Van abban valami furcsa báj, ahogy az idősebb férfiak derékig elmerülve a gyógyvízben megfontoltan sakkoznak. Közben néha rosszallóan felpillantanak, mert úgy fél méterre tőlük a víz alatt, a búvármaszkban úszkáló hatéves hullámokat kavar. A fiatal anyukák jókedvűen csevegnek, nagymamák süttetik magukat a nappal. És van egy pillanat, amikor minden elcsendesedik, mert a jótékony víz csak átölel és ringat. Hát igen, van ebben valami furcsa, furcsa báj...

A gyógyvízre, mint gyógyító vízre a gyerek még nemigen fordít figyelmet. A termálvizes medence ugyanis számára egy dolgot jelent: azt, hogy a hidegvizes medencéből kiemelve, kékülő szájszéllel, tetszik, nem tetszik, le kell lassulni. Mert ott a felnőttek mind komolyan ácsorognak, ücsörögnek látszólag céltalanul. Hogy gyerekként mikor jó a termálvizes medence? Megmondom. Esőben, amikor végre nem kerget ki senki a medencéből. Itt jó helyen vagy, mondják, záksón, vizesebb már nem leszel, és legalább melegben vagy. 

A gyönyörű budapesti Rudas fürdőForrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Ebbe pedig már szívesen belenyugszik a gyerekember. Ilyenkor még mindegy, hogy Gyulán, Hajdúszoboszlón vagy éppen a budai Lukács fürdőben vagy a Palatinus melegvizes medencéjében lebeg. De nem telik bele néhány év, és már értékelni fogja mindazt, amit a gyógyvíz adhat.

A természetes gyógy 'szer'

Már pedig Magyarországon bőven ad, hiszen a termálvizek hazájáról beszélünk, ahol kétezer éves múltra tekint vissza a fürdőkultúra, közel 1500 termálkút és több mint 270 féle elismert ásvány- és gyógyvíz található. Ennek fényében az a tény sem meglepő, hogy hazánk területének 80 százaléka alatt van valamilyen termálvíz. Az pedig még kevésbé meglepő, hogy bármerre is indulunk, előbb utóbb biztos találunk egy olyan termálvizes fürdőt, ahol test és lélek egyaránt felüdülhet, gyógyulhat. Hiszen nem véletlenül nevezik ezt a természeti kincset gyógyító erejűnek.

Legyen szó mozgásszervi, reumatikus, neuropátiás és bőrgyógyászati panaszokról vagy épp nőgyógyászati bántalmakról. Az orvosilag ajánlott fürdőkúrák jótékony hatásai miatt pedig nemcsak a hazai turisták keresik fel célzottan ezeket a fürdőket, külföldről is sokan érkeznek ide. Mert a magyar gyógyvíz ereje világszerte ismert és elismert.

Eger - TörökfürdőForrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Igaz, negyven év alatt eleinte furcsának tűnik bárkinek, amikor az orvos derékbántalmai miatt épp fürdőkúrára fogja, ingatja is a fejét, ez az idősebbek terepe, mondja, de aztán hétről hétre, egyre jobban belakva mondjuk a Gellért-fürdőt vagy épp a Lukácsot, jószívvel ismeri el annak minden gyógyhatását. Gyógyulás közben pedig észre sem veszi, de lelassul. A vízben minden bámulatosan egyszerűnek tűnik, megfeledkezhet az élet súlyáról, beleértve saját plusz kilói terhét is.... A mozgás is könnyűvé válik, nem terhelve az ízületeket, különben is, a melegvíz nem a nagy attrakciók helyszíne. Nem kell sem időre úszni, sem víz alatt versenyezni, csak hagyni kell, engedni, hogy a víz láthatatlanul hasson. Még csak hinni sem kell benne. Ez a csoda anélkül is tökéletesen működik.

A gyógyuláson túl – tökéletes kikapcsolódás, felüdülés

A termálvizek persze nemcsak a gyógyulás színterei lehetnek. Mert nem kell ahhoz tér, derék- vagy egyéb fájdalom, hogy jó érzéssel merüljünk el az ásványi anyagokban oly gazdag vizeinkben. S ha mindezt olyan körülmények között tehetjük, ahol a minket körülvevő falak szépséget, történelmi pillanatokat sejtetnek – mi kell több a tökéletes kikapcsolódáshoz? Jussunk csak eszünkbe a méltán híres egri Török fürdő, amelyet még Arnaut pasa emelt. A gyönyörű, arany kupolás fürdő többszöri felújítás után, még ma is áll, 30 fokos radon tartalmú gyógyvíz tör fel a kövek közül, a pezsgőmedencében 34-, a forró medencében pedig 38 fokos víz kényeztet.

A miskolctapolcai barlangfürdő mészkőszikláiForrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

De eszünkbe juthat a világviszonylatban is egyedülálló miskolctapolcai barlangfürdő. A barlangrendszert évezredek alatt vájta ki a víz a kemény mészkősziklákból, és mi a barlangjáratokban biztonságos körülmények között élvezhetjük a hegy mélyéről fakadó karsztvíz áldásos „munkáját".
Ráadásul az itteni állandó barlangi klíma minden évszakban fürdőzhetővé teszi ezt a lenyűgöző adottságú fürdőt, ahol mindig örök tavasz van. S van itt még egy kis külön csoda is: a csillagterem kupolás kialakítású mennyezetén egy csillagtérkép látható, itt úszkálva tényleg úgy érezhetjük, mintha a csillagos ég lenne a bársonyos takarónk. Mi kell ennél több?

Az új varázslatok: élményfürdők

A termálfürdők már nem egyszerűen "csak" fürdők. A fürdőzés ma már majdnem mindenütt összekapcsolódik az élményfürdő fogalmával: hullámmedencék, sodró folyók, az adrenalinfüggőket óriáscsúszdák, osztott pályás csúszdaparkok fogadják. A legkülönfélébb formájú medencékben dögönyözők, vízköpők teszik még üdítőbbé fürdést, a wellness részlegek, a szauna parkok pedig teljes kikapcsolódással ajándékoznak meg minket. Induljunk Debrecenbe, Hajdúszoboszlóra, Nyíregyházára vagy épp a festői hangulatú Gyulára!

A gyulai várfürdő egyik medencéjeForrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

A feltöltődéshez, kikapcsolódáshoz pedig a vizes élmények után tervezzünk túrákat, kirándulásokat, kastély- vagy múzeumlátogatásokat. Ha egy hosszú hétvége áll előttünk, ne csak a vizekben merítkezzünk meg, hanem mindabban a kulturális, történelmi, építészeti örökségben is, ami nekünk megadatik és szinte csak karnyújtásnyira van! Így lesz teljes a kép. (x)
(A cikk létrejöttét a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek