Pusztító erdőtüzekre számíthatunk az elkövetkező években

Egy új tanulmány szerint a Kaliforniát, Ausztráliát és Szibériát pusztító erdőtüzek az évszázad végére 50%-kal gyakoribbá válhatnak, és a bolygó korábban nem érintett részein pusztító, ellenőrizhetetlen tüzek is keletkezhetnek – olvasható a TheGuardian oldalán.

Erdőtűz pusztít a kaliforniai Big Sur közelébenForrás: MTI/FR171100 AP/Nic Coury

Az ENSZ több mint 50 nemzetközi kutató részvételével készült jelentése szerint az eszkalálódó klímaválság és a földhasználat változása világszerte egyre több szélsőséges erdőtűzhöz vezet majd a jövőben: 2030-ra 14%-os, 2050-re pedig 30%-os növekedést jósolnak. Az eredmények azt sugallják, hogy radikálisan módosítani kell az erdőtüzekre fordított állami kiadásokat. A jelentés szerint a kormányok rossz helyre teszik a pénzüket azzal, hogy a segélyszolgálatok munkájára összpontosítanak, amikor a tüzek megelőzése hatékonyabb megközelítés lenne. 

A jelentés szerint az erdőtüzek az Antarktisz kivételével minden kontinensen jelen lesznek, és tönkreteszik a környezetet, a vadon élő állatokat, az emberi egészséget és az infrastruktúrát. A jelentés figyelmeztetett a tűzvédelmi rendszerek jelentős fejlesztésére is!

Tájtűz és a vadtűz közötti különbség

Bár a „tájtüzek" elengedhetetlenek egyes ökoszisztémák megfelelő működéséhez, a jelentés kifejezetten a „vadtüzekkel" foglalkozik, amelyeket szokatlan, szabadon égő növénytüzekként határoznak meg, amelyek kockázatot jelentenek a társadalomra, a gazdaságra vagy a környezetre. Az Egyesült Államokban tavaly közel 3 millió hektár föld égett le erdőtüzekben. Megfékezésük pedig egyre nehezebb.

A hőség miatt kialakult erdőtüzek a legősibb fákat sem kímélik - illusztrációForrás: skeeze/Pixabay

A tűzkezelési stratégiák világszerte eltérőek, de általános szabályként a szakértők úgy vélik, hogy az Egyenlítőhöz közelebbi ökoszisztémákban több ellenőrzött tüznek, a távolabbiban pedig kevesebbnek kellene lennie. Ez alól kivételt képeznek a trópusi erdők, például az Amazonas, vagy amelyek az Egyenlítőn terülnek el, mert azok kevés tűzesetet okozhatnak.

Az erdőtüzek súlyosbították az éghajlati válságot azáltal, hogy elpusztították a szénben gazdag ökoszisztémákat, például a tőzeglápokat, az örök fagyot és az erdőket, ezáltal gyúlékonyabbá téve a tájat. Az ökoszisztémák, például a vizes élőhelyek és a tőzeglápok helyreállítása segít megelőzni a tüzeket. Az éghajlatváltozás megnöveli az erdőtüzek kialakulásának körülményeit, ideértve a szárazságot, a magasabb levegő hőmérsékletet és az erős szeleket. Ugyanígy az erdőtüzek szén-dioxid-kibocsátásának is minden idők eddigi legmagasabb értékét mérték. A jelentés szerint a klímaválság kezelése kulcsfontosságú prioritás az erdőtüzek megelőzésében.

Az éghajlatváltozás és az évek óta tartó aszály egyre nagyobb és forróbb erdőtüzeket okoz Kaliforniában isForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/David Mcnew

A szakértők a tűzoltókra is jobb egészségügyi és biztonsági előírásokat kezdeményeznek, ideértve a füst belélegzésének veszélyeire való figyelemfelhívást, az életveszélyes helyzeteknek való kitettség csökkentését és a műszakok közötti megfelelő felépülési idő meghosszabbítástá. Mert mindez hozzátartozik ahhoz, hogy fel tudjuk venni a harcot, egy ilyen megfékezhetetlennek titulált ellenféllel szemben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek