Párduc a lakásban? Íme, egy lány, aki megoldotta!

A magyarországi párducláz tetőpontján találtunk rá a Youtube legcukibb párducos csatornájára, ahol egy Luna nevű nőstény kölyökleopárd kalandjait követhetjük nyomon Szibériában.

Mint ahogy az első videó leírásából kiderül, Luna egy utazó állatkertben született, ahol az anyja nem volt hajlandó etetni őt a születése utáni hetedik naptól kezdve. Az állatkert dolgozói nem vették azonnal észre, hogy az állatot kidobták az alomból, és ez további nehézségeket teremtett.

Luna, a párduc a szőnyegpadlónForrás: Youtube/Luna the Pantera

De végül sikerült találni neki egy megfelelő pótmamát - a nagymacska jelenlegi gazdáját, aki videóiban annyit árult el magáról, hogy 30 éves és Victoriának hívják -, akit az állatkert megkért arra, hogy gondoskodjon a párducról, mivel már volt hasonló tapasztalata, és az állatkert közelében élt.

Victoria beleegyezett, hogy vigyáz rá, majd úgy döntött, hogy meg is veszi Lunát. Az állatkert egyébként is el akarta adna, és új gazdája úgy vélte, az állat máshol valószínűleg nem kapta volna meg a szükséges ellátást és állatorvosi ellenőrzést, amire akkor szüksége volt.

Luna így hát a születése utáni nyolcadik naptól Victoriához került. Amint a pótmama írja, a kölyök sok viszontagságon ment keresztül, és még mindig vannak egészségügyi problémái, de javuló tendenciát mutat, és az orvosok szerint néhány éven belül minden problémája megszűnhet. Jelenleg még gyógyszert és táplálékkiegészítőket kell szednie, meghatározott értendet követ, és megfelelő mennyiségű fizikai aktivitást kell végeznie. Mint a lány írja, reméli, örökre együtt maradnak Lunával.

Egy rottweiler tanítja játszani

A második videóból az is kiderül, hogy Lunának még játszótársa is akad egy Venza nevű rottweiler személyében. Mivel a párduc még kölyök, a játékok biztonságosak, és Venza is tanítgatja a határokra. Amikor Luna nekiugrik Venzának, nem engedi ki a karmait, de azt még nem tudja, hogyan szabályozza a harapásának az erejét, így Venza fenyegetően morog, ha Luna túl messzire megy. Mint Victoria megjegyzi, nagyon érdekes a kapcsolat, ami két különböző faj között létrejön. Hozzáteszi, hogy szeretné eloszlatni azt a mítoszt is, hogy a rottweiler egy vad és gyilkos kutyafajta, mert valójában nagyon intelligens állat, kiegyensúlyozott karakterrel.

A csatorna nézőitől persze temérdek kérdés érkezett, melyek többek között arra vonatkoznak, hogy mi lesz, ha a most körülbelül egy éves párduc megnő. Ezekre a kérdésekre az állat gazdája külön videóban válaszolt.

Mi lesz, ha megnő?

Mint elmondta, tisztában van vele, hogy a pubertás és a hormonális változások alaposan átformálhatják Luna karakterét, és azt is tudja, nem marad örökre ilyen kezes kismacska, valamint, hogy a leopárd a legnehezebben tartható nagymacskák közé tartozik, de meglátják, mit hoz a jövő. A lány dolgozott állatkertben, és az első állat, amiről gondoskodott, egy nőstény leopárd volt. Egészen három éves koráig nevelte, amikor is eladták. Elmondja, hogy tudja, mire kell felkészülni, emellett kapcsolatban áll más nagymacskatartókkal, akik között olyanok is vannak, akik leopárdot nevelnek. Ők pedig tudnak segíteni, ha kérdése lenne. Victoria egyébként gyerekkora óta foglalkozik vadállatokkal, és most is többnek a gondozásában vesz részt, egyébként részmunkaidőben dolgozik otthonról mint grafikus.

Egy másik kérdés az otthoni tartásra vonatkozott: mint a lány elmondta, a párduc nem lakásba való, ezért nem is tervezték sokáig lakásban tartani. Vidékre költöztek, és először nyári, majd állandó ketrecet készítettek neki. Mint a videókon látható, gyakran tartózkodnak a kutyussal egy nekik elkerített területen.

A pórázról azt mondta, hogy fokozatosan szoktatják hozzá, addig is Venza segít nekik, aki gyorsabban fut, mint Luna, és bármikor meg tudja őt állítani, ha szükséges. Csak ismerős környéken sétálnak, és olyan helyen, ahol gyakorlatilag nincsenek emberek. Ha valaki mégis szembejönne, akkor csak félreállnak, és megvárják, míg elhalad melettük - ilyesmi eddig csak egyszer vagy kétszer fordult elő. Mint hozzáteszi, mindent megtesz azért, hogy Luna boldogan és egészségben nőjön fel.

Mennyit eszik?

Egy másik fontos kérdés, ami sokakat érdekelt, és ami valószínűleg sok, nagymacska-tartásról álmodózó gazdának az eszébe jutott már, hogy mégis mennyit eszik egy ilyen állat. Victoria erről is részletesen beszámolt, a videót és a részletes leírást azonban csak erős idegzetűeknek ajánljuk.

Eszerint Luna hetente körülbelül öt kilogramm marhahúst eszik, ami körülbelül 37,5 (11 777 forint) dollárba kerül, három kilogramm csirke- és pulykahúst, ez 21,5 dollár (6 752 forint), emellett napi tíz napos csibét fogyaszt el, mert a pelyhek szükségesek ahhoz, hogy jól működjön az emésztése. Ez hetente szintén három kilogrammra jön ki, ami 15 dollárba (4 711 forintba) kerül.

Az étrendjébe tartoznak még apró patkányok is, melyekből napi egyet eszik meg, ez hetente 10 dollár (3 140 forint). Luna megeszik még napi egy fürjet, ami heti 13 dollárra jön ki (4 082 forint), valamint kap egy kis plusz csirkebelsőséget és porcogót heti hét dollárért, lazacot heti 21,5 dollárért, azaz 6 752 forintért. A különböző táplálékkiegészítők 7 dollárt (2198 forintot) tesznek ki hetente. Mindez összesen 132,5 dollárt (41 614 forintot) jelent hetenként, havonta pedig 530 dollárba, vagyis 166 457 forintba kerül egy egészséges fiatal párduc etetése.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek