Indulhat a szlovák repülő autó sorozatgyártása

Megkapta a repülési engedélyt a szlovák közlekedési hatóságtól az Aircar, így megindulhat a légi és közúti közlekedésre is alkalmas, szlovák fejlesztésű hibrid jármű sorozatgyártása - írja az MTI. A repülési engedély megadását a félig autó, félig repülőgép járműre hétfőn közleményben jelentette be a hatóság és a fejlesztő-gyártó, a KleinVision vállalat.

Forrás: EyePress News / EyePress via AFP

Stefan Klein feltaláló, a cég alapítója és vezetője szerint a hatósági engedély birtokában egy "nagyon hatékony repülő autó" sorozatgyártása indulhat meg. A vállalkozó szerint a hibrid közlekedési eszköz megváltoztatja a középtávú - 2000 kilométernél rövidebb - utazásokat. Íme egy korábbi videó az autó átalakulásáról:

A repülő autó prototípusa 2021 júniusában tette meg első sikeres városközi útját Nyitra és Pozsony között, ahogyan arról mi is beszámoltunk, a kocsi 25 perc alatt gyűrte le a mintegy 80 kilométeres távolságot, háromszor gyorsabban, mint egy átlagos személyautó. Az 1,6 literes BMW-motorral meghajtott jármű felszállásához 300 méteres kifutópálya szükséges, és ha már a levegőben van, 170 kilométeres átlagsebességgel 1000 kilométert tehet meg a benne lévő üzemanyaggal.

A konstruktőr szerint az autó egyetlen gomb megnyomásával, három perc alatt repülőgéppé változik. A hatósági engedély megszerzéséhez a kétüléses repülő autónak több mint 200 fel- és leszállást, és 70 órányi repülést kellett teljesítenie az európai légügyi hatóság, az EASA szabványai szerint - közölte a KleinVision.

A cég egy éven belül ígéri a sorozatgyártású "kétéltű" járműveket, amelyeket - mint azt korábban közölték - elsősorban nem az országutakkal sűrűn behálózott Közép-Európának szánnak. A repülésre is képes autók kifejlesztése 100 ezer munkaórát emésztett fel.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek