Befagyott tó jegén nyitottak autópályát

Két évvel ezelőttig az Egyesült Államok Minnesota államában lévő Warroad-ból csak Kanadán keresztül lehetett eljutni a jéghorgászok kedvelt üdülőhelyére, a Northwest Angle nevű félszigetre. De ahogy olyan sok helyen máshol, a világjárvány itt is örökre megváltoztatta az emberek életét.

A 37 mérföld hosszú jégút, a Northwest Angle Ice Road bejárataForrás: AFP/Kerem Yucel

Tavaly télen ugyanis lezárták a kanadai határt az Egyesült Államokból érkező utasok elől, megakadályozva, hogy az amerikai turisták közúton jussanak el Northwest Angle-be. Ekkor jött az ötlet, hogy a határon belül, a Lake of the Woods nevű tó befagyott jegén nyitnak ideiglenesen autóutat.

Az autósok szerint olyan érzés, mintha a Holdon vagy az Antarktiszon autóznánakForrás: AFP/Kerem Yucel

És ez a 37 mérföldes (59.5 kilométeres) jeges autópálya annyira bevált, hogy a helyiek úgy döntöttek, idén télen is megnyitják, írja az MPR News nevű minnesotai hírportál.

Ilyen menedékeket használank a jéghorgászokForrás: AFP/Kerem Yucel

Vannak, akik azt mondják: "Istenem, úgy érzem, mintha a Holdon lennék", mások azt képzelik, az Antarktiszon vagy a tundrán vannak" – mesélte Joe Henry, a Lake of the Woods turizmusáért felelős szervezet igazgatója.

20 mérföld/órás sebességkorlátozást jelző tábla a Northwest Angle Ice Roadon.

Forrás: AFP/Kerem Yucel

Bár a határok jelenleg nyitva állnak, de a vannak, akiknek nincs útlevelük, vagy nincsenek beoltva, vagy el szeretnék kerülni a COVID-teszteléssel járó hercehurcát. Az út megkönnyíti azoknak az életét, akik horgászni szeretnének a Northwest Angle-ben, magyarázta.

Két jégház között parkol egy a jéghorgászathoz használt jármű.Forrás: AFP/Kerem Yucel

A jégút használata oda-vissza 250 dollárba (78 ezer forint) kerül. Joe Henry szerint ennyire pénzre van szükség, hogy nullára jöjjön ki az autópálya fenntartása, mivel időjárástól függően az út karbantartása mérföldenként 1500 dollárba (468 ezer forint) is kerülhet március közepéig.

Az egyik útkarbantartó hóekével takarítja a jeget.Forrás: AFP/Kerem Yucel

Az út Warroad közeléből indul, átszeli a Lake of the Woods tavat, majd elágazik az Northwest Angle-ben és az annak közelében lévő üdülőhelyek felé.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek