A falu, amit visszahódított a természet

Nagyjából 65 kilométerre Sanghajtól, egy szigeten fekszik egy elhagyatott falu, Houtouwan. Normális esetben semmi különös nem lenne egy viszonylag kis faluban, amelyet a 90-es években maguk mögött hagytak a lakói. A kínai Houtouwant azonban semelyik szellemvároshoz sem lehet hasonlítani.

A különlegességét az adja, hogy alighogy kiürült, a természet elkezdte visszahódítani magának, és dús növényzet burjánzott el az üresen álló házak falain. Miközben a különféle kúszónövények egyre inkább utat törtek maguknak, az épületek hanyatlásnak indultak, de az utcák, a házak udvarainak elrendezése megmaradt úgy, ahogy otthagyták, mintha bármikor visszatérhetnének ide egykori lakói.

Houtouwan egy Sanghajhoz közeli szigeten épült fel az 1980-as évekbenForrás: Joe Nafis/Shutterstock

Pont ebben az érintetlenségében rejlik a falu varázsa, ez a kísértetiesség teszi a világ egyik legizgalmasabb szellemfalujává. A hely annyira látványos, hogy a turisták is felfedezték maguknak, és 2018 óta már belépődíj is van, sőt szálláshelyek is felépültek a közelben, hogy kiszolgálják a látogatók igényeit.

Az elhagyott falut ellepték a kúszónövényekForrás: Imaginechina via AFP/Wei Wei - Imaginechina/Wei Wei

Houtouwan a Shengshan-szigeten épült fel az 1980-as években 3000 lakos számára, közöttük sokan halászok voltak. Bár a falu nincs nagyon messze Sanghajtól, az elhelyezkedése miatt mégsem volt túl egyszerű megközelítni. Ez pedig hamarosan problémákat okozott a lakóknak, akik közül egyre többen költöztek el, mígnem a 2000-es évek elejére nem maradt itt szinte senki.

A rejtélyes hely népszerű a turisták körébenForrás: Imaginechina via AFP/Wei Wei - Imaginechina/Wei Wei

Houtouwannal sokáig senki nem foglalkozott. Egy évtizeddel később valaki arra járt, és észrevette, hogy a házakat gazdagon benőtték a növények. Készített néhány fotót, melyek aztán futótűzként terjedtek el, és az emberekben feltámadt a vágy, hogy láthassák ezt a rejtélyes helyet.

Forrás: thetravel.com, Wikipédia

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek