Újra veszélybe került az egyik legszebb olasz természeti csoda

A Scala dei Turchi, vagyis a Törökök lépcsője Olaszország egyik legkülönlegesebb turisztikai látványossága, Szicília gyöngyszeme, ami előkelő helyen szerepel a néhai író, Andrea Camilleri Montalbano felügyelő detektívregényeiben is. A hely a fehér márványból kialakult sziklaterasznak köszönheti hírnevét, amely a kristálytiszta, kék tengerből emelkedik ki. Eddig "csupán" a viharok, és mindenekelőtt az ideérkezők gondatlansága fenyegette, akik folyamatosan elszállították róla a köveket, mostanra azonban a vandálok célpontjává is vált. 

Ez a világ egyik legkülönlegesebb strandja, ahol a fehér márványból a szél, az eső és a Nap melege alakított ki lépcsőfokszerű alakzatokat. Amikor a Nap magasan jár az égen, lépcsői szemkápráztatóan fehéren fénylenek. Egy korábbi összeállításunkban ezért is kapott helyet a tíz legszebb olasz tengerparti strandok listáján. 

Egy márga nevű kő adja a Scala dei Turchi fehéres és fénylő megjelenését, ami miatt az egyik leginkább Insta-barát hely OlaszországbanForrás: DonnaSenzaFiato/Pixabay

A Scala dei Turchit 2019-ben az UNESCO világörökségi státuszának jelölteként nyújtották be. A nevezetességet azonban 2020-ban ideiglenesen lezárták, hogy megvédjék a további károktól. A szikla természetes eróziót is elszenvedett, de valójában a rengeteg turista miatt kellett elkeríteni, akik közül néhányan puha fehér mészkőből álló szikladarabokat loptak el. A területet körülhatároló akadályok elhelyezése ellenére a külföldi turisták és a szomszédos városok lakói továbbra is oda özönlöttek: több száz ember bújt át az akadályokon a nyár folyamán is, hogy felmásszanak a fehér hegyre, fényképeket és szelfiket készítsenek róla – néhányan képesek voltak még napernyőt is elhelyezni a fehér márványon.

A strandolók rendszerint kisebb-nagyobb darbokat törnek le szunvenírként a fehér sziklákbólForrás: margouillat photo/Shutterstock
A Scala dei Turchi strandja Szicília egyik legkülönlegsebb látványosságaForrás: Sweetie candykim/Wikipeida
Kalózokról kapta a nevét
Néhány kilométerre Porto Empedoclétól emelkedik ki ez a csodálatos, sziklás fal a tengerből, amely a nevét a szaracén kalózoknak köszönheti. Egy ősi legenda szerint ezeken a lépcsőkön másztak ki a tengerből, hogy elérjék és megsemmisítsék a terület partjait. A szicíliai tengerpart ezen szakaszának varázsa a világ minden tájáról ismert a többszázezer fényképnek köszönhetően.

A hely továbbra sincs biztonságban. A hatalmas, lépcső alakú sziklát január 8-án este újra megrongálták: fehér lépcsőin most vörös szégyenfoltokként éktelenkednek a vandálok nyomai. Az első vizsgálatok megállapították, hogy a tettesek vörös vas-oxid porral szennyezték be. Az eset nagy felháborodást váltott ki az egész országban, és hamarosan önkéntesek tucatjai jelentek meg, hogy segítsenek a szennyeződés eltávolításában.

A vandálok most látható nyomot hagytakForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Archeoclub D'italia / Handout

"A Scala dei Turchi csodálatos fehér márga szirtje, amely Agrigento vidékének vonzereje a világ minden tájáról érkező látogatók számára, szégyenteljesen megrongálódott" – mondta Nello Musumeci, a szicíliai régió elnöke. "Elítéljük ennek a gyáva vandalizmusnak az elkövetőit. Ez nemcsak egy ritka szépségű kincsre, hanem szigetünk imázsára nézve is felháborító. Remélem, az igazságszolgáltatás gyorsan azonosítja a felelősöket" – nyilatkozta a The Guardiannak adott interjújában.

Sokan felháborodtak, keresik a felelősöket isForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Archeoclub D'italia / Handout

Luigi Patronaggio, Agrigento legfőbb ügyésze el is indította a vizsgálatot, hogy felkutassák a közelmúltban a vöröspor-eladásokat a térségben, és ezáltal megtalálják a tetteseket. A rendőrség videokamerával is keresi a nyomokat. Szerencsére, úgy tűnik, a vörös színű anyag könnyen eltávolítható, amit az is bizonyít, hogy a szikla alsó részén található szennyeződéseket a tenger már részben eltüntette, ezért viszonylag könnyű dolguk van a realmontei önkénteseknek, akik megkezdték a maradék nyomok letisztítását – írja a krone.at.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek