Így érkezett el az ortodox karácsony napja Moszkvába

Világszerte több millió ortodox katolikus ünnepli a karácsonyt január 6-án és 7-én – majdnem három héttel azután, hogy a nyugati katolikusok megtartották az ünnepeket. Ennek az eltolódásnak pedig az az oka, hogy az adott országokban, mint például Oroszországban, Szerbiában vagy éppen Egyiptomban nem vették át a 16. században bevezetett Gergely-naptárt. Néhány ortodox egyház, például a görög, a bolgár és a jeruzsálemi később, a 20. század elején mégis áttért az új időszámításra, de sok országban továbbra is januárban ünneplik a karácsonyt.

Az ünnep alkalmából az mk.ru orosz híroldal megszólaltatta Fjodor Borogyin atyát, aki szót ejtett arról, milyen az ünnephez illő viselkedés, hogyan lehet részt venni a miséken a járvány idején, és mi a böjt szerepe.

Kirill, Moszkva és egész Oroszország ortodox pátriárkája ünnepi istentiszteletet tart a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban - Kattintsanak a képre, ahol nem csak a moszkvai ünnepségeket láthatják!Forrás: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

„A karácsony hangulata az egymás iránti tiszteletről és bölcsességről szól, egy olyan időszak, amikor érdemes elfelejteni a nézeteltéréseket, és helyet adni az örömnek" - mondta Fjodor atya. „Még az is megtartja, hogy karácsonykor köszöntse és gratuláljon felebarátainak, aki nem tartja magát hívőnek. Ez egy jó hagyomány és alkalom arra, hogy még eggyel több napot a családdal, barátokkal töltsünk."

A lezárások idején Moszkvában is az interneten közvetítették az istentiszteleteket, és az idősebb korosztály nagyon hálás volt ezért, mivel így legalább, ha közvetetten is, de részt vehettek a szertartásokon - mesélte az atya. "Néha 5-6 ezren nézték ezeket az adásokat, míg a templomban csak 200 ember fér el.

A Julián-naptárt használó ortodox egyházak a Gergely-naptárt alkalmazó nyugati keresztény egyházaknál 13 nappal később ünneplik a karácsonyt.Forrás: MTI/AP/Musza Szadulajev

Az ortodox karácsony ideje alatt a járványügyi biztonság minden szükséges intézkedését betartják a templomokban, de az atya szerint, aki ennek ellenére sem megy el a templomba az a lustaságát vagy rosszabb esetben az elfordulását próbálja leplezni, de ez már egy másik beszélgetés - jelezte.

A cikkben Fjodor atya elmagyarázta még azt is, hogy a karácsonyi készülődés a böjttel kezdődik – és ez a böjt nem korlátozódik az étkezési korlátozásokra.

„Sokkal fontosabbak az emberben végbemenő lelki változások, azok az erőfeszítések, amikor a keresztény igyekszik nem ingerült lenni, segíteni, leküzdeni a haragot és a túlzott önszeretetet. Erre szolgál a böjt, nem csak az étkezési korlátozásokra" – tette hozzá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek