A falu, ahol a világ legidősebb emberei élnek

Van egy kis japán falu Okinawa szigetén, ahol egy kőbe vésett felirat hirdeti: „80 évesen még csak fiatal vagy. 90 évesen, ha az őseid meghívnak téged a mennybe, kérd meg őket, hogy várjanak meg 100 éves korodig – akkor megfontolhatod."

Okinawa egyike annak az öt helynek a világon, ahol a legtovább élnek az emberek. Ráadásul egészségesen. Elkerülik őket a leggyakoribb betegségek, a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség és a rák. Tudósok régóta kutatják, hogy Ogimi faluban és a sziget többi településén vajon miért ennyire hosszú életűek az emberek?

Minden kutató, aki a kérdéssel foglalkozott, és járt a helyszínen, ugyanarra a következtetésre jutott. A hosszú élet körülbelül kétharmada az étrendhez és az életmódhoz kapcsolódik, a többi genetika.

A rák, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése szempontjából fontos, hogy mit és miből mennyit esznek a helyiek. Kiderült, hogy minden Ogimi faluban élő ember ötször eszik gyümölcsöt és zöldséget naponta, és étrendjükben sokkal több a hal, mint a hús. A szigeten termelt édesburgonya, keserű dinnye, a tengeri ételek, amelyek nem csak halakat, hanem tengeri moszatokat is tartalmaznak, illetve a zöld leveles zöldségek és gyümölcsök, valamint a tofu, mind öregedésgátló hatásúak, mivel csökkentik a gyulladást és az oxidatív stresszt a szervezetben - olvasható a Nationalgeographic.com cikkében.

A zöldségekből, édesburgonyából és tofuból álló ételek magas tápanyag- és alacsony kalóriatartalmúak. Sertéshúst, csak ritka szertartások alkalmával kis mennyiségben fogyasztanak a falu lakói.

De a szigeteken nem csak a táplálkozás, az életstílus is más, mint Japán többi részén. Az éghajlat szubtrópusi, enyhe telekkel. Az okinawaiak festői szépségű tájak között élnek, és kedélyesek. Ritkán stresszelik magukat, és híresek arról, hogy a pontosság nem az erősségük. A késésekre van is egy kifejezésük ilyen az „okinawai idő".

Itt még az idős embereknek is vannak céljaik

Az itt élő emberek nagyon fontosnak tartják, hogy még a legidősebbeknek is legyen céljuk. Híresek a helyben szövött textíliák. A szálak időigényes tisztítását és a cérnatekercselést mindig idősebb nők végzik.

Ez nem csak egy módja annak, hogy aktívak, és a közösség megbecsült tagjai maradjanak, de a munkával kiegészítik bevételeiket, hozzájáruljanak a falu gazdaságához.

A társadalomban szokás, hogy a közös érdeklődésű emberek rendszeresen összejárnak, tudnak egymásról, és segítik egymást. Nincsenek magányos emberek, és ez nagyon fontos, mert ma már nyilvánvaló, hogy a magány éppolyan rossz hatással van az egészségre, mint a dohányzás. A társadalmi és baráti kapcsolatok, a közös hobbi is elősegíti a hosszú élettartamot, erre Ogimi falujának lakói a legjobb példák.

Címlapkép forrása: Skaterlunatic / Unsplash

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek