Újabb város tiltja ki utcáiról a lovaskocsikat

Vannak városok, amelyek elképzelhetetlenek az utcáikon poroszkáló fiákerek nélkül. Ilyen Bécs, Krakkó, Budapest, legalábbis a Várban, és ilyen volt eddig Prága is, azonban ez 2023-tól megváltozik - derül ki a jezdci.cz cikkéből.

Lovaskocsi PrágábanForrás: robertharding via AFP/Richard Nebesky

London, Párizs, Barcelona, Oxford, Montreal és Chicago már megtiltotta utcáin a ló vontatta túrakocsik közlekedését. Vannak viszont, akik kitartanak. Milyen volna New York, ha nem lehetne kocsikázni a Central Park környékén, és nem csípné az ember szemét a lovak szaga a bécsi Hofburg előtt, a Heldenplatzon? Most azonban Prágában is megerősödött a „Ló nem gép" (Horse Not a Machine) civil szervezet tiltakozása, amely szerint állatkínzás a lovak prágai munkája, és amely már 12 000 aláírást gyűjtött az állatok érdekében.

Ennek eredményeként Prága önkormányzati képviselői a múlt héten már határozatot is hoztak arról, hogy a belvárosi Stromovkán és az Óvárosi téren lévő fiáker-állomásokat megszüntetik, másutt azonban - igény szerint - maradhat a kocsikázás, legalábbis 2023-ig. Ez alatt az időszak alatt a lovaknak vidéken találnak természetesebb élőhelyet.

A cseh társadalomban egyre hevesebb az ellenállás az állatok életének mindenféle megnyomorítása miatt. Tiltakozások fogadják a vadállatok cirkuszi fellépéseit és a díjlovaglást, sokan kínzásnak tartják a ketreces tyúktartást és a prémes állatok szaporítását, legutóbb pedig a karácsonyi pontyok tartási körülményei miatt bontakozott ki kampány.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek