Bájos, orosz falu lett a győztes a fenntartható turizmus versenyén

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) madridi közgyűlésén először osztották ki a "Best Tourism Villages" kezdeményezés díjait. Az elismerést azok a falvak kapják meg, amelyek felkarolják a fenntartható fejlődést és jó példákkal segítik elő a turizmus fejlődését - tudtuk meg a turizmus.com-tól.

Az Életadó Szentháromság temploma a győztes faluban, az orosz Bekhovóban, mely Moszkvától 60 kilométerre található, az Oka-folyó partjánForrás: Nikolay Suglobov/shutterstock.com

A kezdeményezés azért indult, hogy előmozdítsa a turizmus szerepét a vidéki falvak megőrzésében. A Turisztikai Világszervezet 75 tagállama összesen 174 falut javasolt a 2021-es kísérleti versenyre, és a világ öt régiójának 32 országából összesen 44 falu kapta meg az elismerést 2021-ben. Mindegyikük kiemelkedik természeti és kulturális erőforrásaival, valamint innovatív és korszakalkotó tevékenységeivel, valamint a fenntartható fejlődési célokkal összhangban álló turizmusfejlesztése iránti elkötelezettségével.

A falvakat egy független tanácsadó testület értékelte kilenc területre kiterjedő kritériumrendszer alapján. Többek között megvizsgálták a kulturális és természeti erőforrások megőrzésére tett erőfeszítéseket, a gazdasági, a környezeti és társadalmi fenntarthatóságot, a turisztikai fejlesztéseket. Fontos szempont volt az infrastruktúra, az egészségügy, a biztonság és védelem is, mások mellett. A 44 minősített település mindegyike legalább 80 pontot ért el a lehetséges 100 pontból.

Mokra Gora, SzerbiaForrás: Vera Mandic/Unsplash

Magyar falu nincs a címet elnyert települések között, a szomszédos országokból azonban négynek sikerült bekerülnie a Best Tourism Villages közé. Ezek Kaunertal (Ausztria), Mokra Gora (Szerbia), Radovljica és Solčava (mindkettő Szlovénia). Az első helyen az oroszországi Bekhovo, a másodikon a libanoni Bkassine, a harmadikon pedig a Fülöp-szigeteki Bojo végzett.

Az UNWTO Upgrade programja ezen kívül számos olyan feltörekvő, ígéretes falunak kedvez, amelyek még nem felelnek meg teljes mértékben az elismerés elnyeréséhez szükséges kritériumoknak. Ezek a falvak támogatást kapnak az UNWTO-tól és partnereitől az értékelési folyamat során hiányosságként azonosított területek elemeinek javításához, így a jövőben ők is megkaphatják majd az elismerést. Az ígéretes kategóriában összesen 20 falu található, köztük Magyarországról Hollókő.

HollókőForrás: Bárdos Veronika Győr/Wikipedia

Mind a 44 díjazott település és mind a 20 ígéretes falu részt vehet a Best Tourism Villages hálózatban, amely teret kínál a tapasztalatok és a jó gyakorlatok, tanulságok megosztásának. A falvakon kívül a turizmus vidékfejlesztésében részt vevő szakértők, köz- és magánszektorbeli partnerek képviselői is megtalálhatók a hálózatban. A jelentkezést a pályázatra legközelebb 2022 februárjában nyitják majd meg. Az idei győztesek és ígéretes falvak listája az alábbi linken érhető el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek