Ezeréves arany fülbevalót találtak Dániában

Ritka, a 11. századból, feltehetően a közel-keleti térségből származó arany fülbevalót találtak Dániában - írja az MTI a dán Nemzeti Múzeum közlése alapján. Az ékszerre fémdetektorral bukkant rá Jütland nyugati részén Frants Fugl Vestergaard. A koppenhágai múzeum közleménye szerint először találtak ilyen leletet Skandináviában. A fülbevaló valószínűleg Bizáncból vagy Egyiptomból származhat, egy bizánci uralkodó adhatta ajándékba egy viking vezérnek. Az ékszert hétfőtől lehet megtekinteni a múzeumban.

A lelet igazán különleges, mindössze 10-12 ehhez hasonló darabot találtak korábban világszerte, de egyiket sem Skandináviában - mondta el Peter Pentz, a múzeum szakértője. A vikingek ezerszámra hoztak magukkal ezüst érméket útjaikról, de ékszereket csak alig - fűzte hozzá, és azt is elmondta, hogy a lelet megtalálásának helyszíne is izgalmas, mert azon a környéken nem volt ismert viking település. Korábban csak viking sírokban találtak Bizáncból származó aranyat.

A fülbevaló egy félhold alakú aranylemezből áll, kis aranygolyókkal és aranyszalagokkal díszítve, a mintája pedig két stilizált madár az életfa két oldalán.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek