Kémlelje az eget, mert csodálatos bolygóegyüttállások láthatók decemberben!

Különleges bolygóegyüttállásoknak lehetünk szemtanúi egész decemberben, de mind közül a legszebbet december 10-én láthatjuk. Ezen a napon az esti égbolt legfényesebb bolygói, a Vénusz, a Szaturnusz, a Jupiter és a dagadó holdsarló egyetlen hosszú vonalba rendeződnek a szemünk előtt – írja közleményében a Svábhegyi Csillagvizsgáló. A jelenség megfigyeléséhez még távcsőre sem lesz szükségünk, sőt, az együttállás szabad szemmel mutatja majd meg igazi szépségét.

A NaprendszerForrás: WikiImages/pixabay.com

A december 10-i esemény csak a főattrakció, ugyanis Mikulás napjától kezdődően egészen szilveszterig szebbnél szebb együttállásokban gyönyörködhetünk. 

Naprendszerünk 8 bolygója pontosan egy síkban, a Föld keringési síkjával megegyezően kering. Égboltunkon azt a vonalat, ami kirajzolja ezt a síkot, ekliptikának nevezzük. Az ekliptika mentén helyezkedik el a 12 állatövi csillagkép, és e mentén vándorolnak végig a bolygók Nap körüli keringésük során. A decemberi bolygósorakozó is az ekliptika mentén történik: 15-20 fokos távolságban szépen egy vonalba rendeződik a Vénusz, a Szaturnusz, a Jupiter és a félhold. Az égitestek együttállásáról részletesebben a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán olvashat

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek