Rendkívül ritka leletet talált egy tinilány

A 11 éves Liel Krutokop családjával együtt önkénteskedik a Jeruzsálem Óvárosában, a Dávid Városa Nemzeti Parkban folyó ásatásoknál. Ő az, akinek a szeme megakadt egy csillogó fémdarabon, amelyről kiderült, hogy egy kétezer éves sékel, a rómaiak elleni felkelés idején vert pénzérme - olvasható az MTI-n és a timesofisrael.com cikkében.

A 14 grammos sékelt valószínűleg a második zsidó templom egy papja verette nem sokkal a templom lerombolása előtt, a rómaiak elleni felkelés idején a lázadók segítésére. Ha a régészek feltevése helytálló, az ezüstsékel egy azon nagyon kevés tárgy közül, amely közvetlenül a szent helyen készült. A pénzérmén egy serleg látható és az "izraeli sékel" jelentésű óhéber felirat. 

A felkelés idején vert ezüstpénz rendkívül ritka lelet, amelyből alig harmincat találtak csak eddig. Egyébként akkoriban több ezer pénzérmét vertek mindenféle fémből, hogy támogassák a zsidó szabadságharcot. Az ezüst nagy valószínűséggel a templom kincstárából került a pénzverők szerszámai alá.

A templom már a második volt volt a Jeruzsálem közepén álló hegyen, mert az elsőt a babiloniak lerombolták, amikor az ostrom után megmaradt zsidókat fogságba vitték. A második templomot időszámításunk előtt 535-ben kezdték építeni, s a felkelés évében, 70-ben rombolták le. Hogy kincstárának gazdagságáról képet kapjunk, gondoljunk a római Colosseumra. A magyar tudós, Alföldy Géza által megtalált felirat szerint ugyanis a római arénát a templom zsákmányolt kincseiből emelték. A felkelés bukása után az izraeli állam megszűnt, a zsidók szétszóródtak a világban, és csak 1878 évvel később, 1948-ban támadt fel újból az államuk.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek