Ausztria után ez a szomszédunk is lezár két hétre

Ausztria után Szlovákia is elrendelte az országos zárlatot. A Turizmus.com összefoglaló anyagában olvasható, hogy a felvidek.ma azt írta, a szlovák kormány november 24-i ülésén fogadta el a lockdown bevezetését, ami két hétig zárja le az országot a mai naptól, november 25-től kezdve.

Forrás: Pixabay.com

A szlovák lap információi szerint bevezetik a szükségállapotot, ami kijárási tilalommal jár, de a bevásárlás, a munkába és a természetbe járás engedélyezett lesz. Az iskolákat központilag nem zárják le, az oktatásügyben regionális döntések születnek majd.

Az Új Szó legfrissebb információi szerint a kijárási korlátozással kapcsolatban 10 nap múlva újraértékelik a helyzetet, és ha a járványügyi szituáció engedi, az oltottak bizonyos enyhítésékre számíthatnak. Hajnali 1 és 5 óra között korlátozás nélkül lehet mozogni. Az éttermek, valamint a nem létszükségletű boltok bezárnak. Létfontosságú árucikkek – élelmiszer, gyógyszerek, tisztálkodószerek, cipő, állateledel, üzemanyag, újság – beszerzése végett el lehet majd hagyni a lakhelyet, de ezeket a legközelebbi üzletben kell megvásárolni. Továbbra is igénybe vehetők lesznek a legfontosabb szolgáltatások (ételkiadás az éttermekben, bank, autószerelő, mosodák, optika, mobilszerviz stb.).

A természetjárást csak a járáson belül engedélyezik. A cikk szerint a kormány határozottan javasolja az otthoni munkavégzést. De a kijárási tilalom nem vonatkozik az orvoslátogatásra, a temetésekre, az esküvőkre és a keresztelőkre. Az oltatlanoknak, és azoknak, akik 180 napnál régebben estek át a fertőzésen, hétnaponként negatív teszteredményt kell felmutatniuk. Az oltatlan alkalmazottak egy nemrégiben elfogadott törvény értelmében fizetetlen szabadságra is küldhetők.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek