Most már tény: a vikingek Kolombusz előtt évszázadokkal érkeztek Amerikába

A holland Groningeni Egytem kutatócsapata tudományos bizonyítékokat mutatott be arról, hogy a vikingek már 471 évvel Kolumbusz Kristóf Amerikába érkezése előtt települést építettek a mai Kanada partjain – olvasható a National Geographic spanyol kiadásában.

Eddig is gyakran lehetett hallani arról, hogy a vikingek évszázadokkal megelőzték a spanyol zsoldban álló genovai hajós-felfedezőt, de sziklaszilárd tárgyi bizonyítékok erről nem kerültek elő. Most a kanadai Medúzák-öblében, (L'Anse aux Meadows-ban, melyet a legrégebbi európai településként tartanak számon az észak-amerikai kontinensen) végzett kutatások évre pontosan meghatározták, mikor keletkezett ott egy nyolc épületből álló viking település.

A Medúzák-öble kanadai település Új-Fundland legészakibb csücskében található, ahol a viking falu maradványait felfedeztékForrás: Dylan Kereluk/Wikipedia

Bár ezt a telepet már 1960-ban megtalálták – a norvég kutató, Helge Ingstad és archeológus felesége, Anne Stine Ingstad – és később az UNESCO is felvette a Világörökség listájára, megdönthetetlen bizonyítékok csak most, ezer évvel a házak, raktárak, hajóépítő műhelyek felépítése után keletkeztek a hely viking eredetéről.

A kutatás során a legtöbb adatot az építkezéshez felhasznált faanyag szolgáltatta.

Fontos volt, hogy olyan fémszerszámokkal vágták ki és dolgozták fel a fákat, amelyeket a helyi lakosok nem ismerhettek, de a legfontosabbnak a dendrokronológiai vizsgálat bizonyult, azaz a fák évgyűrűinek tanulmányozása.

A település makettje az ásatásoknálForrás: Torbenbrinker/Wikipedia

A kutatók egy időszámításunk után 992-ben kitört napvihar nyomát keresték az évgyűrűk között, amely az akkor élt valamennyi fában nyomot hagyott az egész Földön. És miután megtalálták ezt a nyomot a fakéreg 29. évgyűrűjében, innen már nem volt nehéz megállapítani az építkezés 1021-es dátumát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek