Eindhoven vertikális erdeje az alacsony jövedelműeknek épül

Egy fa, húsz bokor és terasz tartozik minden lakáshoz Eindhoven épülő szociális lakáskomplexumában, melyben a lakások belmagassága 3,90 méter. Ez igazi luxusnak hangzik ahhoz képest, hogy a toronyépület kifejezetten az alacsony jövedelmű fiatalokat célozza meg.

A Stefano Boeri építész tervei alapján készült vertikális erdők valójában az adott épületek homlokzatát sűrűn borító növényzetet jelentik. Ezúttal a tervezés az eindhoveni éghajlatnak megfelelő növények gondos tanulmányozásával és kiválasztásával kezdődött, így a fajok igen változatos keveréke kerül a homlokzatra: 125 fa és 5200 cserje kap helyet az épületen, amelyek az évszakokkal együtt alakulnak át, és vörösre, ezüstre vagy sárgára változtatják a színüket. A 75 méter magas, 19 emeletes toronyházban 125 bérelhető lakás található, melyek egyenként havi 620 euróért, azaz 234 ezer forintért bérelhetők, írja a Domusweb.

Az első Boeri-féle vertikális erdő Milánóban készült több mint 10 évvel ezelőtt. Az extrém ötlet azóta a városi erdősítés és széndioxid-mentesítés kiáltványa lett, az építész irodája pedig azóta már Egyiptomba és a kínai Sicsiacsuang városába is tervezett hasonló épületet, valamint a mexikói Cancun ökovárossá alakítására is készített koncepciót. Vertikális erdő ugyanakkor létezik már Lausanne-ban, Nankingban, Párizsban, Tiranában, Sanghajban és Utrechtben is.

Az eindhoveni Trudo Vertical Forest egy városi rehabilitációs program részeként jött létre a város Strijps-S negyedében, amely 1998-ig egy Philips gyárnak adott otthont. Az újjáépülő városnegyed az olcsó bérleti díjak mellett közösségi irodákat, piacokat és kézműves műhelyeket is kínál az itt lakóknak.

Aki lakást szeretett volna itt bérelni, egy motivációs levéllel tehette meg, valamint bizonyítania kellett, hogy egy adott küszöb alatt van a jövedelme. Emelett vállalnia kellett azt is, hogy részt vesz bizonyos helyi közösségi munkákban. A cikk szerint olyan sokan jelentkeztek, hogy sorsolni kellett a pályázók között.

Címlapkép forrása: Stefano Boeri Architetti/youtube.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek