Több mint 100 év után újra uralkodói esküvőt rendeznek Szentpéterváron

Több mint egy évszázad után újra uralkodói esküvő zajlik az egykori cári fővárosban, Szentpéterváron: Georgij Mihajlovics Romanov nagyherceg olasz menyasszonyával, Victoria Romanovna Bettarinivel kelt egybe a Szent Izsák székesegyházban, több száz külföldi vendég jelenlétében - olvasható az MTI hírében.

Oroszország, Szentpétervár, Szent Izsák-templom, esküvő, Romanov, cárForrás: Sputnik via AFP/Alexander Galperin

"Ez volt az első hely Oroszországban, ahová visszatértünk. Nagyon-nagyon közel áll családunkhoz" - mondta az esküvő szentpétervári helyszínének kiválasztásáról a nagyherceg a Fontanka orosz hírportálnak.

Oroszország, Szentpétervár, Szent Izsák-templom, esküvő, Romanov, cárForrás: Sputnik via AFP/Alexander Galperin

II. Miklós utolsó orosz cárt, feleségét és öt gyermeküket 1918 júliusában megölték a forradalmi gárdisták Jekatyerinburgban. A cáron és családján kívül a bolsevikok még számos más Romanovot is kivégeztek, a család megmaradt tagjai menekülni kényszerültek, nagy részük Franciaországban vagy az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. Így tett Kirill Vlagyimirovics nagyherceg, II. Miklós unokatestvére, Georgij Mihajlovics dédapja is, aki 1921-ben az orosz trón helytartójának nevezte, 1924-ben pedig címzetes orosz cárrá kiáltotta ki magát.

A paloták városa
Szentpétervár 1712-től egészen 1917-ig, a nagy októberi bolsevik forradalom győzelméig volt főváros. Ez idő alatt a cárok, cárnők, főhercegek, udvari hatalmasságok több száz kisebb-nagyobb palotát építtettek maguknak, családjuknak vagy épp kegyenceiknek. Ezek, a 18. század második felében, orosz barokk stílusban épültek, és elsősorban Rastrelli tervei alapján. Leghíresebb közöttük a Téli Palota, mely a Néva partján nyúlik el, és 1762-től volt a cárok rezidenciája. Az épület a szovjet időszakban lett az Ermitázs múzeumának központi épülete.

Trónigényéhez az alapot az öröklési törvény és az a tény szogláltatta, hogy ekkorra jóformán ő lett a család rangidős tagja. Halála után egyetlen fia, Vlagyimir Kirillovics nagyherceg örökölte a címet. Házassága miatt azonban a család egy része elutasította jogát a trónra. A nagyhercegnek egyetlen gyermeke született, Marija Vlagyimirovna nagyhercegnő, akire a nagyherceg átörökítette orosz uralkodói címét. 

Marija Vlagyimirovna főhercegnőForrás: Sputnik via AFP/Alexander Galperin

A nagyhercegnő gyermeke Georgij Mihajlovics, aki életét Spanyolországban és Franciaországban töltötte, és 1992-ben látogatott először Oroszországba. Ma Moszkvában él, ahol jótékonysági programokon dolgozik. A 39 éves Bettarini tavaly áttért az orosz ortodox hitre, és felvette a Victoria Romanovna nevet.

Forrás: Sputnik via AFP/Alexander Galperin

A pár korábban, szeptember 24-én már összeházasodott polgári keretek között, de fontosnak tartották, hogy a hagyományos vallási szertartással is megerősítsék egybekelésüket. A ceremónia két napig tart, lesz többek között fogadás a Szentpétervári Néprajzi Múzeumban, valamint másnap villásreggeli a Konstantinovszkij-palotában, amely árverést és élő előadásokat is tartalmaz. A jeles eseményen több európai és Európán kívüli uralkodó is részt vesz, például Zsófia spanyol királyné, aki jelen volt a vőlegény keresztelőjén is, de ott lesz Léa belga hercegnő és Mohamed bin Hamad bin Khalifa Al Thani katari sejk is - derül ki a tatler.com cikkéből.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek