Jó hírt kaptak a Sinopharmmal oltottak Franciaországból

Mint az at.france.fr oldaláról kiderül, szeptember 22-től már a két kínai Sinopharm vakcinát is elfogadják, ha harmadik oltásként egy Pfizert vagy Modernát kapott valaki. Ez esetben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elismert vakcinák – Sinopharm vagy Sinovac – két adagjának beadását követően harmadikként felvett mRNS vakcina (Pfizer vagy Moderna) beadása után 7 nappal állítható ki az uniós védettségi igazolás. A Sputnik oltásra ez a rendelkezés továbbra sem érvényes.

Francia digitális védettségi igazolásForrás: Hans Lucas via AFP/Mathieu Thomasset

A védettséget nem igazolja önmagában a magyar védettségi igazolvány, olyan angol vagy francia nyelvű igazolásra van szükség, melyen fel van tüntetve a vakcina típusa és dátuma. Ehhez megfelelő az egységes EU-s védettségi-igazolvány, melyet három esetben kaphat valaki: a koronavírus elleni oltást követően, 72 óránál nem régebbi, negatív PCR teszt alapján, illetve ha az előző 6 hónap folyamán igazoltan átesett koronavírus-fertőzésen.

A védettség az alábbi módon érvényesül az egyes Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák szerint: a Pfizer, Moderna, AstraZeneca oltások esetében a második oltás után legalább 7 napnak kell eltelnie, a Johnson & Johnson egyszeri oltás után legalább 4 hétnek kell eltelnie, és akik igazoltan átestek a Covid-19 fertőzésen, azoknak elegendő egy oltás is, mely után legalább 7 napnak el kell telnie. Aki nincs beoltva vagy nem a felsorolt oltóanyagokkal oltották be, azoknak a beutazáshoz továbbra is szükséges egy 72 óránál nem régebbi negatív, hivatalos PCR teszt (angol vagy francia nyelvű).

Aki két Sputnik vakcinát kapott és harmadik oltásként egy EMA által elfogadottat, az aktuális rendelkezések szerint továbbra sem tud Franciaországba beutazni a védettségi igazolással, hanem egy 72 óránál nem régebbi PCR tesztre van szüksége. Aki ilyen formában Franciaországon belül az éttermekbe, múzeumokba szeretne belépni, az a helyi gyógyszertárakban végeztethet antigén gyorstesztet, mely 24 vagy 48 óráig érvényes (régiónként változhat az aktuális járványhelyzet szerint) és körülbelül 30 euróba (11 ezer forint) kerül. Amennyiben az eredemény pozitív lesz, akkor a gyógyszerésznek kötelessége jelenteni ezt a rendszerben, az érintettnek pedig 7 napra karanténba kell vonulnia a szálláshelyén.

A 11 év alatti kiskorúakra nem vonatkozik a tesztkötelezettség, ők szabadon utazhatnak, a 11 évnél idősebbekre azonban ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a felnőttekre: tehát ha nincsenek beoltva, akkor szükséges egy 72 óránál nem régebbi negatív, hivatalos PCR vagy antigén teszt. Bővebb információk az at.france.fr oldalon találhatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek