Felnyitnak egy 19. századi időkapszulát, amit egy tábornok szobrának talapzata rejt

Az amerikai Richmondban áll az amerikai polgárháború déli csapatai főparancsnokának, Robert E. Lee tábornoknak (1861-1865) az emlékműve, aminek talapzatában 1887-ben elhelyeztek egy rézkapszulát, amiben feltevések szerint korabeli relikviák lehetnek. Lee tábornok hét méter magas, tizenkét tonnás bronz lovasszobrát, amelyet Marius-Jean-Antonin Mercie francia szobrász 1890-ben készített, nagy üdvrivalgás közepette daruval emelték le a több mint 13 méter magas talapzatról. 

A szobor eltávolításának pillanatképe - hamarosan az is kideül, mit rejt pontosan az elbújtatott időkapszulaForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Pool

Egy 1887-ből származó újságcikk szerint a rézkapszulában emléktárgyak vannak, köztük egy amerikai ezüstdollár és egy konföderációs gombgyűjtemény. A cikk azonban arra is utalt, hogy a kapszulába tettek egy képet a koporsóban fekvő Lincolnról is. Harold Holzer történész és Lincoln-kutató felidézte, hogy az egyetlen ismert fotót Lincolnról a halála előtt Jeremiah Gurney fotós készítette a New York-i városházán 1865. április 24-én. Ezért szerinte sokkal valószínűbb, hogy a kép inkább egy litográfiai nyomat lesz Lincolnról, amint ravatalán fekszik.

A 19. századi időkapszulát a kiszabadítása után egy állami laboratóriumba szállítják, ahol történészek kinyitják, majd konzerválják azt a mintegy 60 tárgyat, amely vélhetően benne van.

Ralph Northam, Virginia állam demokrata kormányzója 2020 júniusában jelentette be a szobor eltávolításának tervét, tíz nappal a rendőri intézkedés közben elhunyt George Floyd afro-amerikai férfi halálát követően. Virginia állam legfelső bírósága múlt héten hozott ítéletet, amelyben elutasították azt a két bírósági keresetet, amelyek kifogásolták és ellenezték a szobor eltávolítását. Most viszont sokak örömére a szobor a levegőbe emelkedett, íme!

A tervek szerint a felnyitott kapszula helyére majd egy másikat helyeznek el, amelybe a napjainkat tükröző relikviákat, köztük egy szavatosságát vesztett, koronavírus elleni Pfizer-vakcinát, egy Black Lives Matter-matricát és egy fényképet tesznek, amelyen egy fekete nő látható felemelt ököllel a Lee-szobor mellett, a rendőrök által megölt George Floyd halála után kirobbant tüntetések egyikén, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek