Múzeumba került Ceausescu elnöki repülőgépe

Csütörtökön este egy árverésen kelt el Nicolae Ceaușescu egykori román elnök és kommunista pártfőtitkár limuzinja és repülőgépe, írja a Főtér.hu.

A limuzin a Paykan Hillman Hunter egyik 1974-es kiadása, amit még Mohammad Reza Pahlavi egykori iráni sah ajándékozott Ceaușescunak. Az 54 lóerős, óránként 145 km/órás haladási sebességre képes jármű az aukción 4000 eurós kikiáltási árról indult, de végül 95 000 euróért (~34,5 millió forintért) kelt el.

A Super One-Eleven elnöki gépnek, amely a hivatalos útjain szállította Nicolae Ceausescut, a kikiáltási ára 25 000 euró volt, de 125 000 euróért (~45 millió forint) talált gazdára. Különlegessége, hogy ez volt az első Romániában gyártott sugárhajtású utasszállító gép. A 119 férőhelyes, óránként 870 kilométeres végsebességű modellből mindössze kilenc készült 1982 és 1989 között a bukaresti repülőgépgyárban.

Forrás: AFP/Handout

Az 1989-ben rögtönítélő bíróság által feleségével együtt kivégzett egykori kommunista diktátor használati tárgyai közül még májusban kínálta eladásra a bukaresti Artmark aukciósház a ROMBAC 1-11 típusú elnöki gépet, amelyet angol licenc alapján gyártották Romániában. Ez volt az egykori keleti tömb első és egyetlen olyan lökhajtásos utasszállító repülőgéptípusa, amely nem a Szovjetunióban készült, írja az MTI.

Forrás: AFP/Handout

A repülő amerikai tulajdonosa, Brian Hyndman úgy döntött, hogy egy szponzorálási szerződés formájában ingyen a Román Országos Repülési Múzeumnak adományozza a gépet. Az adományozó ezzel azt akarja, hogy ez a történelmi tárgy megmaradjon és bekerüljön azon ikonikus repülőmodellek sorába, amelyek fontos szerepet játszottak a világtörténelemben. A repülőgépet a bukaresti Henri Coanda nemzetközi repülőtéren adták át a múzeumnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek