Megölték a korábban megmentett kis fókát, amelyet egy egész görög sziget zárt a szívébe

Ismét bebizonyosodott, hogy az emberi ostobaságnak és gonoszságnak nincs határa – posztolta szombat este Facebook-oldalán a mediterrán barátfókák védelmével foglalkozó görög civil szervezet, a MOm utalva azon értesülésükre, miszerint Alonisszosz görög sziget sokak által ismert fókáját, Kosztiszt megölték. Ahogy fogalmaznak, az "ártatlan és gyanútlan állatot szándékosan végezték ki közvetlen közelről egy szigonypuskával".

A fiatal hím fókát még 2018-ban a Zorbasz ciklon pusztítása után találták meg élve, ám súlyosan legyengült állapotban az Égei-tenger Folegandros-szigetén. Kosztisz a nevét az őt megtaláló halászról kapta, és a helyiek vették gondozásba a MOm aktivistáival együtt. Több hónapos felépülése után visszaengedték a tengeri vadonba,de a barátságos természetű kis fóka mindig az emberek közelében volt. Szívesen napozgatott Alonniszosz kikötőjében a csónakokon, és ezt a kedves látványt a turisták is rendszeresen lencsevégre kapták.

A kihalás által fenyegetett mediterrán barátfókák közel fele Görögországban él, Kosztiszt is az ország első védett és egyben Európa legnagyobb tengeri nemzeti parkja területén ölték meg, az Északi Szporádok Nemzeti Parkban. A Greek Reporter cikkében arról ír, hogy a fóka elpusztítása sokkolta a helyieket és a turistákat, és civil kezdeményezés indult a tettes felkutatására. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek