Megnyitották a turisták előtt Csehország egykori szovjet atombunkerét

Újra megnyílt az egykoriban szovjet nukleáris robbanófejet sorakoztató raktár a Brdy-fennsík mélyén, Csehország nyugati részén. A hely 1968 és 1990 között a szovjet hadsereg ellenőrzése alatt állt, amelynek területére egyetlen cseh állampolgárt sem engedtek be korábban soha. A német határtól mintegy ötven kilométerre található egykori lerakat jelenleg az egyetlen raktárnak számít a 24 kelet-európai közül, amelyet ma már a turisták is látogathatnak, írja cikkében az Euronews.

A korábban itt tárolt Scud, Luna és Tocka szovjet gyártmányú rakétakomplexumokban a robbanófejeket rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákhoz csatolták, amelyek indításához alig két és fél órára volt szükség, és amelyekkel olyan nagyvárosokat voltak képesek elérni, mint München, Frankfurt vagy Stuttgart.

Forrás: YouTube / Euronews

"Az egykori Csehszlovák területen ez volt a legeldugottabb, legjobban őrzött hely. Három oldalról volt védve, és ha valaki a területre belépett, a katonák figyelmeztetés nélkül rálőttek. A felette lévő légtér is repüléstilalmi zóna volt" – idézi a cikk a Vasfüggöny Alapítvány igazgatóját, Vaclav Vitovet, aki egy Atom Múzeumot is nyitott a bunkerben. A benne megnyílt kiállítás célja, hogy bemutassa a látogatóknak a nukleáris fegyverkezés értelmetlenségét, amely az egész világot képes elpusztítani.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek