Látogathatóvá válnak a Colosseum titokzatos földalatti alagútjai

A római Colosseum padlózata alatt, ahol gladiátorharcokat vívtak, színházi előadásokat és nyilvános kivégzéseket rendeztek, egy titkos földalatti világ rejtőzik kamrákkal és hatalmas boltíves átjárókkal. Odalent a gladiátorokat, a rabszolgákat, a vadállatokat és a felszereléseket tartották. Míg azok a padlózat alatt vártak a sorsukra, fent gyülekeztek a tömegek, hogy végignézzék az állatokkal vagy egymással harcoló gladiátorok tusáját. 

Mostantól a földalatti színtre is beengedik a turistákat - illsttrációForrás: Bradiporap/Pixabay

A Krisztus előtt 80-tól az 523-ig történt utolsó bemutatóig megtiltották a közönségnek, hogy bemehessenek a színpad alá, sőt, végtelenül hosszú idő telt el, amikor 2010-ben megnyitottak egy rövid szakaszt, ahol a látogatóknak lehetőségük nyílt bepillantani a földalatti szintre. Egy 2018-ban megkezdett nagy helyreállítási projekt viszont mostantól lehetővé teszi a látogatók számára, hogy felfedezzék az arénát áthidaló eredeti alagutak egy újonnan feltárt 160 méteres szakaszát. Megnézhetik a kamrákat, ketreceket, és azokat a felvonótengelyeket is, amelyek az állatokat és az embereket emelték át a csapóajtón, hogy szembenézzenek egy vérszomjas tömeggel, így a döbbenetes részletek felfedezésével többet megtudhatnak a 2000 éves emlékműről.

A földalatti terület július 26-án, szombaton nyílik meg, és a Full Experience Colosseum nevű jeggyel lehet majd belépni erre a területre. A feltárás nagymértékben köszönhető a Tod's olasz cipész cég által finanszírozott helyreállítási projektnek – írja a Lonely Planet.

 



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek