Fény derült a Krumlov-erdőből származó neolit nők titkára

Izgalmas hírek nem is érkeztek az Európai Régészeti Napok alkalmából, mint a Régészet Napja Facebook-oldala hírül adja.

Cesky Krumlov - illusztrációForrás: Philip Pikart/commons.wikimedia.org

Mint írják, még 2002-ben fedezték fel két nőnek a csontvázát a Znojmo régióbeli Krumlov-erdőben, egy őskori bányászati terület régészeti kutatása közben, most pedig elkészítették a háromdimenziós arcrekonstrukciójukat. A 3D rekonstrukció Eva Vaníčková és Ondřej Bílek munkájának köszönhető, akik a Brünni Antropológiai Intézet Rekonstrukciós Laboratóriumának munkatársai.

A két temetkezést a cseh kutatók a neolitikum időszakra keltezik, a morva festett kerámia kultúrájához kötik- Kr.e. 4210 ± 90. (Nálunk Lengyeli kultúra, melyet Jordanow csoport néven is ismerünk.) Egy fiatalabb 30-35 éves nő csontvázát találták az egyik bányaaknában, körülbelül 6 méter mélységben. Az akna oldalirányú meghosszabbításában feküdt, guggolt helyzetben. A régészek 7 méteres mélységében egy másik 35-40 éves nő vázát is megtalálták. A feje mögé szorított kezekkel, kinyújtott testhelyzetben, a mellkasán egy újszülött csecsemő csontvázával.

Az idősebb, mélyebben eltemetett nő nagyon kicsi volt, körülbelül 146 cm magas. Fogzománc hypoplaziában szenvedett, az ágyéki csigolyák a túlzott terhelést miatt teljesen eldeformálódtak. A fiatalabb nő szintén kicsi volt, körülbelül 149 cm. Jobb volt az egészségi állapota, de nála is megállapítható volt a hypoplázia. Mindkét nő fizikai elváltozásai a csontjaikon arra utalnak, hogy kemény fizikai munkát végezhettek a bányában.

A rekonstrukciót a DNS vizsgálatok is nagyban segítették, melyeket a Masaryki Egyetem Természettudományi Kara és a Csehországi Tudományos Akadémia végzett. A vizsgálatok során kiderült, hogy az idősebb nőnél 90% az esély arra, hogy világoskék szeme volt, ezért feltételezhető nála a világosabb hajszín. A fiatalabb nő szeme barna volt és emiatt egy sötétebb hajszínt rekonstruáltak neki a kutatók. A DNS-elemzés eredményei azt mutatták, hogy a nők rokonok, valószínűleg nővérek lehettek. A gyermek csontvázmaradványai alapján azonban vele egyik nővel sem állt rokoni kapcsolatban.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek