Új óceán kaphat helyet a világtérképen

A Déli-óceán a 60. déli szélességi kör és az Antarktisz közötti víztömeg neve a modern földrajztudományban, az ötödik óceánként emlegetik. A fogalom használata egyelőre nem általános, a magyar kartográfia sem használja, és a Földrajzinév-bizottság nem ismeri el óceánként. A magyar nyelvben tradicionálisan óceánnak nevezett három vízterület (Atlanti-óceán, Indiai-óceán, Csendes-óceán) mellett a negyedik a Jeges-tenger. A Déli-óceán a másik négytől eltérően nem kontinensekkel határolt, hanem az Antarktisz körüli, különállóan áramló víztömeget jelölik ezzel a névvel.

A Déli-óceánForrás: Christopher Michel/commons.wikimedia.org

Az elnevezés régóta elterjedt volt a hajósok körében, hivatalossá 2000-ben a Nemzetközi Hidrográfiai Társaság (IHO) nyilvánította. A hivatalos elkülönítést az oceanográfiában, főként az áramlások kutatásában elért eredmények tették indokolttá. A kutatások szerint az áramlat vize csak kismértékben keveredik a másik három szomszédos óceán vizével, illetve gyökeresen más a meteorológiája, klímája és élővilága is - derül ki a Wikipédia szócikkéből.

Ezt megelőzően hivatalosan a három óceán délen az Antarktiszig tartott, néhány szervezet, például a National Geographic Society továbbra is ezt tartotta irányadónak, és nem ismerte el önálló óceánnak a Déli-óceánt. Most azonban ez változott, és a NG, melynek térképészeti szabványaira számos atlasz és térképész hivatkozik, hivatalosan is külön óceánként ismeri el a területet. 

Mint Alex Tait, a National Geographic geográfusa elmondta, a tudósok már régóta számolnak azzal, hogy az Antarktisz körüli vizek „különálló ökológiai régiót alkotnak, amelyet az óceán áramlata és hőmérséklete határoz meg". Mint mondta, bár az új óceánt az illetékes nemzetközi testület még nem ismeri el hivatalosan, a National Geographic változtatott az álláspontján. Mint hozzátette, „az emberek olyan földrajzi tényeket keresnek nálunk, minthogy hány kontinens, hány ország vagy hány óceán van" - derül ki a Guardian cikkéből.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek