Olaszországba csak teszttel, Franciaországba anélkül is lehet utazni

Az EGT tagállamok, így Magyarország állampolgárai is negatív PCR- vagy antigén-gyorsteszttel utazhatnak Olaszországba július 30-ig, emellett regisztrációra is szükség van. A tesztelés minden beutazónak szükséges kétéves kortól, attól függetlenül, hogy részesült-e már oltásban vagy sem. A tesztelés alól nem kapnak felmentést a két dózissal átoltott emberek sem, akinek nincs tesztje, arra pedig 10 napos karantén vár.

A turisták már visszatértek VelencébeForrás: AFP/Andrea Pattaro

A tesztet az Olaszországba való belépés előtti 48 órában kell elvégezni, az olasz hatóságok elfogadják a Magyarországon magyar és angol nyelven készült tesztigazolást, de ennek hivatalosnak kell lennie, vagyis az önállóan végzett házi tesztelés eredményét nem fogadják el. A regisztrációhoz szükséges formanyomtatvány a konzuli szolgálat honlapján található, család esetén elegendő egyetlen felnőtt családtag regisztrációja.

Az olaszországi tartományok többsége önálló regisztrációs rendszert működtet, így a belépőknek a régió egészségügyi szolgálata online felületén vagy alkalmazásán, esetleg egy zöld számon keresztül is regisztrálniuk kell. Szardínia és Szicília esetében az internetes regisztráció egyszerű és gyors, más tartományok esetében körülményesebb.

A reptereken nem tesztelik a kilépőket, kivéve, ha azt egyes légitársaságok a repülőre szállás feltételként szabják meg. A konzulátus arra kéri az Olaszországba készülő magyar állampolgárokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a beutazási feltételekről a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának felületén.

Franciaországba teszt nélkül is beutazhatnak a beoltottak

Franciaországba ezzel szemben az uniós állampolgárok június 9-től negatív PCR-teszt hiányában is beutazhatnak, hogyha az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) valamelyikét kapták.

Franciaország jövő szerdától három kategóriába sorolja az országokat a járványhelyzet alapján,és aszerint szabályozza a beutazási feltételeket. A zöld színnel jelölt államokból (schengeni övezet, Ausztrália, Dél-Korea, Izrael, Japán, Libanon, Új-Zéland, Szingapúr) érkezők a már említett oltásokkal vagy egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy gyorsteszttel utazhatnak. A kétdózisú oltóanyagok esetében legalább két hétnek kell eltelnie a második injekció után, az egydózisúak esetében pedig legalább négy hétnek.

A vörös színnel jelölt országokból (Dél-afrikai Köztársaság, Argentína, Bahrein, Banglades, Bolívia, Brazília, Chile, Kolumbia, Costa Rica, India, Nepál, Pakisztán, Srí Lanka, Suriname Köztársaság, Törökország, Uruguay) kizárólag halaszthatatlan indokkal engedélyezett a beutazás, és a beoltottaknak is kötelező a negatív teszt, valamint a 7-10 napos karantén is.

A narancs színnel jelölt országokból, mint például Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból érkezőknek teszteltetniük kell magukat akkor is, ha be vannak oltva, és a hétnapos karanténkötelezettség is érvényben marad, jóllehet a hatóságok korábban jelezték, hogy azt egyelőre nem ellenőrzik. "Az egészségügyi biztonságra szükségünk van, el kell kerülni a vírus variánsainak behozatalát, ami alááshatná a franciák eddigi erőfeszítéseit" - mondta Jean-Baptiste Lemoyne turisztikai államtitkár pénteken az RMC rádióban.

A koronavírus-járvány előtt Franciaország volt a világ első számú turisztikai célpontja, az ágazat 2019-ben csaknem 3 millió embert foglalkoztatott és 57 milliárd eurót termelt, ami a GDP 7,5 százalékának felel meg. Tavaly a bevételek a felére estek vissza, ezért a kormány május eleje óta 10 milliárd eurót fordított az ország népszerűsítésére az európai uniós országokban - derül ki az MTI híreiből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek