Mostantól ezekkel a feltételekkel utazhatunk Ausztriába

Nemrég adtunk hírt arról, hogy Ausztriába a Sinopharm-vakcinával is be lehet utazni, most a turizmus.com részletezte az Osztrák Idegenforgalmi Hivatal közlései alapján, hogy pontosan milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy elismerjék a magyar oltásokat a határon.

Hegyeshalom - illusztrációForrás: JøMa/commons.wikimedia.org

Ami az időkereteket illeti: az első vakcina beadása után legkorábban 22 nappal utazhatunk az oltással, de maximum 3 hónapig, a második dózis beadása után pedig újabb hat hónapig lesz érvényes az oltási igazolás. Egyelőre a nyugati oltóanyagokat és a Sinopharm vakcinát fogadják el az osztrákok, de már folyamatban vannak a tárgyalások a Szputnyik V elfogadásáról is.

Aki nem az oltást, hanem a tesztet választja, annak 72 óránál nem régebbi PCR-teszt, vagy 48 óránál nem régebbi antigén-teszt negatív eredményét kell bemutatnia. Ezeket az igazolásokat orvosi hatóságnak kell kiadnia, az öntesztek nem érvényesek. A 10 év alatti gyermekeknek nem kell tesztet felmutatniuk. Azok, akik már átestek a fertőzésen, a betegség után 6 hónapig léphetnek be Ausztriába karanténmentesen. Az antitestes igazolás a teszt dátumától számított 3 hónapig érvényes.

Fontos, hogy az oltást, a negatív eredményt és a korábbi fertőzést is hitelt érdemlően, angol vagy német nyelven kell igazolni. Ehhez egyelőre a magyar nyelvű oltási igazolványt nem fogadják el, azonban ha valaki rendelkezik sárga oltási könyvvel és abba bevezetik a koronavírus elleni vakcinát is, vagy ha angol vagy német nyelven kiállított igazolást mutat be, beengedik az országba.

Ezen kívül minden Ausztriába belépő utazónak továbbra is előzetesen, digitális úton kell regisztrálnia magát, hogy megszerezze az úgynevezett „utazás előtti engedélyt" (PTC, Pre-Travel Clearance). Ezt a határon a hatóságok ellenőrzik, akár digitálisan, akár nyomtatott formában be lehet mutatni nekik. Az összes összegyűjtött adatot 28 nappal azután törlik, hogy az utas belépett Ausztriába, így a rendszeresen ingázó munkavállalóknak 28 naponta kell frissíteniük az utazás előtti engedélyüket. Amennyiben a beutazó nem tudja bemutatni ezen dokumentumok bármelyikét, akkor az Ausztriába érkezéstől számított 24 órán belül PCR- vagy antigén-tesztet kell csináltatnia. Bővebb információk az austria.info oldalán találhatók.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek