Lakott területre eshetnek a zuhanó kínai űrrakéta darabjai

A Hosszú Menetelés 5B névre keresztelt, 30 méter hosszú rakéta április 29-én indult a Hainan szigetén található vencsangi űrközpontból, hogy alacsony föld körüli pályára állítsa a kínai űrállomás, a Tian-he (Mennyei Harmónia) első modulját. Ekkor a Hosszú Menetelés 5B is átmenetileg föld körüli pályára lépett, hogy azután irányítatlanul térjen vissza. Egyes szakértők attól tartanak, hogy a szerkezet lakott területen is landolhat - derül ki a theguardian.com cikkéből.

A rakéta fellövéseForrás: AFP/Str

Mint Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem Asztrofizikai Központjának asztrofizikusa elmondta, a legutóbbi Hosszú Menetelés 5B rakétából származó fémrudak számos épületben tettek kárt Elefántcsontparton. Bár a rakáta legnagyobb része elégett a légkörben, ezek a hatalmas fémdarabok földet értek, és csak a szerencsén múlt, hogy senki sem sérült meg.

Jelenleg a rakétamag mintegy 27 600 km/órás sebességgel és több mint 300 kilométeres magasságban halad, 90 percenként kerülve meg a Földet. Az amerikai hadsereg a 2021-035B nevet adta neki, és útját az interneten az orbit.ing-now.com-on lehet figyelemmel kísérni.

A hétvége óta közel 80 kilométert csökkent a magassága, az amatőr földi megfigyelések szerint kontrollálatlanul zuhan. McDowell szerint a legvalószínűbb az, hogy a tengerbe esik majd, mivel az óceán a bolygó mintegy 71%-át lefedi. 1990 óta nem volt arra példa, hogy 10 tonnánál nagyobb eszköz irányítatlanul térjen vissza, a Hosszú Menetelés 5B viszont körülbelül 21 tonna.

Jelenlegi pályája alapján a rakéta északon New Yorkig, Madridig és Pekingig ér el, délen pedig Chile déli részéig és az új-zélandi Wellingtonig - ezen a területen bárhol becsapódhat. Tekintettel a sebességére, már az útjában történt kis változás is nagy különbséget jelenthet a végkimenetelt illetően. A szerkezet várhatóan május 10-én, esetleg előtte vagy utána két nappal érkezik vissza a Földre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek