Videó: először láttak szürke bálnát Olaszországban

Szokatlan eseményt örökített meg a magasból Vincenzo Mazzella: egy termetes méretű szürke bálna bukkant fel az olaszországi Ponza-sziget melletti vizekben. Ez az első eset, hogy ilyen történt Olaszországban. Utoljára 2010-ben észlelték ugyanennek a fajnak egy példányát a Földközi-tengeren – írja az initalia.virgilio.it. Természetesen hatalmas sikert aratott a ritka felvétel, íme.

A bálna a part közelében úszott, valószínűleg nem tudott eligazodni, és összezavarodott. Miután  észlelték a állatot, értesítették a kikötőparancsnokot, és egy biológuscsoport támogatásával a példány először Cala del Core, majd Cala Inferno felé haladt. Az ilroma.net cikke szerint két nappal később Sorrento partjainál is látták, sőt, néhány sorrentói halász sokáig követte a hatalmas állatot. A szürke bálna látványa Olaszországban kivételes esemény volt, hiszen először történt ilyen.

A szürke bálna a vándorlásai során ugyan hosszú utat tesz meg, de a Földközi-tengerben csak elvétve bukkan felForrás: Biosphoto via AFP/Franco Banfi / Biosphoto/Franco Banfi

Ez bálnafaj több mint 300 éve kihalt az Atlanti-óceánban, így példányai már csak a Csendes-óceánban találhatók meg.

Általában nagyon hosszú utat tesznek meg az Északi-sarkvidékről párzási helyükre, Alsó-Kaliforniába, ami 22 000 kilométer távolságot is kitesz. A szürke bálna arról híres, hogy a part mentén úszik, így a bálnafigyelés során több esetben is sikerült a turistáknak megsimogatniuk, és éppen ez a barátságos természet teszi az egyik legközvetlenebb bálnafajjá őket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek