A világ egyik legnagyobb teherhajója elakadt a Szuezi-csatornában

A világ egyik legnagyobb teherhajója keresztbe fordult a Szuezi-csatornában és beszorult, feltartva az áruforgalmat a kulcsfontosságú kelet-nyugati vízi úton - adja hírül az MTI. A hajókövető műholdas szolgáltatók adatai szerint a 400 méter hosszú és 59 méter széles Ever Given nevű konténerszállító óriás, melyet a tajvani Evergreen Marine üzemeltet, kedd reggel partra futott az Egyiptomot átszelő szűk vízi út déli végének közelében. Most vontatóhajókkal kísérlik meg a kiszabadítását.

A partra futott Ever GivenForrás: AFP/Marina Passos

Egyelőre nem tudni pontosan, mi okozta a balesetet, amely miatt a konténerszállító blokkolja a forgalmat, mint az Evergreen Marine feltételezi, az erős szél lehetett az oka a megfeneklésnek: "Mintegy hat tengeri mérföldre a csatorna déli végétől a hajót feltehetően egy váratlan erős széllökés érte, ez eltérítette a menetirányától, amely így véletlenül partra futott" - mondták.

Az Evergreen szerdán azt közölte, hogy hajójuk kedd reggel úszott be a Vörös-tenger felől a Szuezi-csatornába. A MarineTraffic.com. hajókövető alkalmazás adatainak tanúsága szerint a konténerszállító orrésze a csatorna keleti falának szorult, fara pedig beékelődött a nyugati oldalába.

Forrás: AFP/Marina Passos

A Földközi-tengert a Vörös-tengerrel és Ázsiával összekötő, 1869-ben elkészült 120 mérföld hosszú csatornán naponta mintegy 50 hajó halad át, amikor zavartalan a forgalom. Mint a tartályhajókat követő TankerTrackers szolgáltató egyik képviselője, Szamír Madani elmondta, a baleset jelenleg mintegy 10 millió hordónyi olajszállítmány célba juttatását hátráltatja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek