Megérkezett az első hosszabb hangfelvétel a Perseverance marsjárótól

A február közepén a Mars felszínén landolt Perseverance 16 perces hangfelvételt küldött a vörös bolygón megtett, nagyjából 27 méter hosszú útjáról, amelyet néhány napja rögzített annak mikrofonja – írta szerda éjjel weboldalán az Egyesült Államok űrkutatási és űrhajózási hivatala (NASA). "Nagyon hangos, amikor a kerekeivel köveken halad" – fogalmazott Vandi Verma, a NASA egyik mérnöke, aki szerint ennek az az oka, hogy fémből készültek a marsjáró azon felületei, amelyeken gurul. A hangfelvételt itt lehet meghallgatni.

Forrás: NASA/JPL-Caltech

A Perseverance a múlt héten próbálta ki lézerét először, és küldött hangfelvételeket a Földre. Az egytonnás, hatkerekű jármű több mint 470 millió kilométer megtétele után február 18-án, számos kockázattal teli manővert követően landolt a Marson a 250 méter mély Jezero-kráterben – a NASA honlapján található 60 másodperces felvétel elején a marsi szellő hangja is hallható a rover mechanikus hangjai mellett. 

A mintegy 45 kilométer átmérőjű kráter területét két év alatt fogja megvizsgálni a rover. A tervek szerint egy teljes marsi évig, vagyis 687 földi napig dolgozik majd a bolygón, ahol a mikrobiális élet nyomai után kutat.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek