Európa virágoskertje sem nyithat ki

Amszterdamtól délnyugatra, Lisse városka mellett található a méretei miatt gyakran Európa kertjének is nevezett park, a Keukenhof, ami egyben a világ legnagyobb virágoskertje is. A hivatalos adatok szerint kb. 7 millió virághagymát ültetnek el itt évente. Az elmúlt hónapokban a Keukenhof dolgozói mindent előkészítettek a híres tavaszi park megnyitására, számos konzultációt folytattak különböző hatóságokkal, hogy meggyőzzék őket, a park biztonságosan megnyitható. Hollandia azonban továbbra is zár alatt áll a koronavírus miatt, és március 10-én a Keukenhofot arról tájékoztatták, hogy a végrehajtott biztonsági intézkedések ellenére a tervek szerinti március 20-i nyitásra nem adnak engedélyt.

A helyiek is nagyon várták a park megnyitásátForrás: Tiago Fioreze/Wikipedia

Idén Keukenhofot csak parkként nyitották volna meg, ahol az emberek sétálhatnak és élvezhetik a tulipánokat a szabadban, a park összes épületét pedig zárva tartották volna, de jelenleg így sem működhet a park. Pedig mindenre felkészültek: korlátozott számú látogatót engedtek volna be, jegyeket csak előre lehetett volna online rendelni meghatározott időtartamokra, és mechanikus forgóajtókat telepítettek, hogy a látogatók ne érintkezzenek másokkal.

A Keukenhofi kastélyt a járvány miatt idén tavasszal eredetileg sem nyitották volna meg, a parkot viszont szívesen átadták volna a látogatóknakForrás: WikiFB3/Wikipedia

Bart Siemerink, igazgató csalódását fejezte ki a Keukenhof weboldalán: „Óriási csalódást jelent a Keukenhofba készülőknek, hogy idén sem tudjuk megnyitni. A járvány megelőzésének szabályait betartva teljesen biztonságos lenne sétálni a Keukenhof körül. Tavaly még meglepett minket a koronavírus, és nem tudtuk megnyitni a parkot. Ebben az évben teljes mértékben felkészültünk rá, és nehéz megérteni, hogy az emberek Hollandiában bármelyik parkot bejárhatják, kivéve a Keukenhofot ".

A park területe 32 hektár, azaz 50 futballpálya méretének felel meg, és 15 km gyalogos ösvény található benne.

A Keukenhof egy évet töltött az előkészületekkel. A csalódás mellett a döntés jelentős pénzügyi következményekkel is jár. A holland ikonként emlegetett park idei tavaszi szezonja május 9-ig tart. 2019-ben mintegy 1,5 millió ember kereste fel Keukenhofot, a látogatók 20 százaléka Hollandiából (300 000), míg 80 százaléka külföldről érkezett. Amint lehetséges, a Keukenhof kinyit, hiszen már kezd virágba borulni, és várja a látogatókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek