Kutyák, macskák és majmok is megkapták már az állatoknak készült, kísérleti vakcinát

A San Diego-i Állatkert nyolc gorillája volt a majmok közül az első, melynél kimutatták a koronavírust januárban, most pedig, megelőzendő a további megbetegedéseket, négy orangután és öt bonobó kapta meg a Zoetis állatgyógyszergyártó-cég kísérleti oltását.

Winston szintén a fertőzött gorillák között voltForrás: AFP/The San Diego Zoo Global/Ken Bohn/handout

A természetvédőket különösen aggasztja a majmok körében fellépő járvány, mert a gorillák a kritikusan veszélyeztetett fajok közé tartoznak. Mint Nadine Lamberski, a San Diego Állatkert Vadvédelmi Szövetségének természetvédelmi vezetője elmondta, korábban sosem adódott olyan helyzet, amikor a folyamatnak ennyire az elején jutottak volna hozzá oltáshoz, de olyan sem volt, hogy ilyen égető szükség legyen rá."

A beoltott majmok között van Karen, a világ első orangutánja is, akin 1994-ben nyílt szívműtétet hajtottak végre. Mint Lamberski elmondta, a majmok nem szenvedtek semmilyen mellékhatástól, és hamarosan ellenanyag-tesztet végeznek rajtuk, hogy megállapítsák, megszerezték-e az immunitást.

Vírusos eseteket egyébként korábban már más állatkertekben is találtak, megfertőződtek például a bronxi és a barcelonai állatkert nagymacskái is, de háziállatokban, kutyákban, macskákban, valamint görényekben és nyércekben is kimutatták már a kórokozót.

Forrás: AFP/Ken Bohn/San Diego Zoo Global

A Zoetis tavaly februárban kezdte el fejleszteni a Covid-19-vakcinát macskáknak és kutyáknak, miután egy hongkongi kutya elkapta a fertőzést, az oltást tavaly októberben niylvánították biztonságosnak és hatékonynak macskák és kutyák esetében, de idén februárig nem tesztelték semmilyen más állaton - derül ki a bbc.com cikkéből.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek