Ebből a kutatásból kiderül, milyen messzire utazhat a műanyaghulladék

Egy nemrégiben készült kutatás arra volt kíváncsi, mekkora utat tudnak megtenni a folyókba, egészen pontosan a Gangeszbe dobott műanyagpalackok. A hulladékdarabokat GPS nyomkövetővel és egyedi tervezésű burkolattal látták el, és figyelték az útjukat - adja hírül a matadornetwork.com.

A Gangesz partja Illabádban, ahol a Jamuna és Szaraszvati folyókkal találkozikForrás: AFP/Sanjay Kanojia

Míg a Gangeszen sodrodó műanyagszemét egy részét összegyűjtik és beváltják a helyi lakosok, ez természetesen nem fedi le a folyóba kerülő szemétmennyiség egészét. Mint Emily Duncan, az Exeteri Egyetem kutatója és a tanulmány vezető szerzője elmondta, a vizsgálatban a leghosszabb utat elért palack 1767 mérföldet (2843 kilométert) tett meg (ez majdnem annyi, mint a Duna teljes hossza, ami 2850 kilométer - a Gangesz hossza egyébként 2510 kilométer). Ez a kutató szerint elképesztő és aggasztó is egyben, mivel felhívja a figyelmet arra, hogyan szennyezi az ökoszisztémát, veszélyezteti az állatokat, és végül landol az óceánban a folyóba került hulladék.

Duncan reméli, hogy a tanulmány felhívja a figyelmet az újrahasznosítás és a megfelelő hulladékkezelés fontosságára, és arra, hogy az ember nagyobb felelősséget érezzen az által termel szemét kapcsán, mert, mint mondja, "mindenkinek volt már dolga műanyagpalackkal az életében."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek