Hajtányon hagyták el Észak-Koreát orosz diplomaták

Orosz diplomaták és családjuk a koronavírus-intézkedések miatt szokatlan módon hagyták el Észak-Koreát. A nyolc ember először vonatra, majd buszra szállt, majd mintegy 1 km-t hajtányon tettek meg, miután Észak-Korea leállította a tömegközlekedés nagy részét, hogy korlátozza a vírus terjedését, bár közben hivatalosan továbbra sem erősített meg egyetlen fertőzést sem.

Forrás: facebook.com/MIDRussia

Mindenesetre tavaly tavasz óta nem járnak a vonatok, és autóval sem lehet az országba be- illetve onnan kilépni, valamint a nemzetközi utasszállító járatok többsége is leállt, így az orosz diplomatáknak kevés választási lehetőségük maradt. "Mivel a határok több mint egy éve zárva vannak, és az utasforgalom leállt, hosszú és nehéz utat kellett megtenni hazáig" - írta az orosz Külügyminisztérium Facebook-bejegyzésében.

A minisztérium által megosztott fotókon a diplomaták láthatók a bőröndökkel megrakott hajtányon, a téli táj közepén. Videó is készült arról, ahogy az orosz határt átlépve ujjongásban törnek ki. A fő "motor" a követség harmadik titkára, Vladiszlav Szorokin volt, aki a Tumen-folyón átvezető vasúti hídon keresztül tolta át a kocsit Oroszországba.

A minisztérium illetékesei az orosz oldalon található határállomáson köszöntötték a csoportot, majd busszal a vlagyivosztoki repülőtérre szállították őket.

Az elmúlt egy évben számos külföldi diplomata hagyta el Észak-Koreát, a nyugati nagykövetségek pedig bezártak. A legtöbb utazó a szárazföldön, a kínai határ felé közlekedett, bár tavaly márciusban indult egy repülő Vlagyivosztokba német, orosz, francia, svájci, lengyel, román, mongol és egyiptomi diplomatákkal - derül ki a bbc.com cikkéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek