Megújul és turisztikai látványosság lesz a kelet-szlovéniai víztorony

  Megújul és turisztikai látványosság lesz a horvát hátárhoz közeli, kelet-szlovéniai Brezicében található víztorony, amelynek tetején kilátót alakítanak ki - adja hírül az MTI.

  Brezice látképe a víztoronnyalForrás: Petar Milosevic/commons.wikimedia.org

  A város emblematikus építménye az ország második legrégebbi víztornya, Szlovénia kulturális és technikai örökségének része. A középkori városfal maradványai közelében épült 1914-ben a város vízellátó rendszerének részeként, és egészen 1983-ig működött is. A 46 méteres, négyszögletű kupolával ellátott szerkezet három kis erkéllyel is büszkélkedik, földszintjén pedig kávézó működik. Építési tervei azonban elveszítek a történelem során, így az építész neve is ismeretlen maradt.

  Most viszont zöld jelzést kaptak a torony felújítására vonatkozó tervek a város vezetésétől, a kivitelezési munkálatok 1,9 millió euróba (680 millió forint) kerülnek. Az önkormányzat arra számít, hogy uniós vagy állami társfinanszírozást kap a projekthez, amelynek jövő októberre kellene elkészülnie.

  A tervek szerint kívül-belül felújítják az épületet, és felvonóval látják el, amely a kilátóra viszi fel az érdeklődőket. A felvonóban nyolc ember utazhat egyszerre, és mozgássérültek is használhatják majd. A belső térben történelmi tényeket bemutató plakátok és egyéb információk lesznek megtalálhatók.

  A Száva és a Krka folyók egybefolyásánál fekvő városban több nemzetközi út is keresztezi egymást, a település gazdag kulturális és történelmi hagyományokkal rendelkezik. Egyéb látnivalói közé tartozik egy 527 méter hosszú vashíd, amely a Száva és a Krka folyókon halad át, valamint a Posavje Múzeum, amely az egyik legnagyobb múzeum az országban.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek