Négy síró medvebocsot raktak ki a barlangjukból a kegyetlen favágók

Az erdely.ma számolt be több cikkében arról a botrányos esetről, hogy egy Gyergyószentmiklós környéki fakitermelésen négy erdőmunkás pici medvebocsokat dobált ki a barlangjukból. A Facebookon egy videófelvétel jelent meg, amelyen látszik, amint a négy férfi kivesz a barlangból négy síró medvebocsot, és jól szórakoznak rajtuk. A környezetvédelmi miniszter szerint megengedhetetlen ami történt, a rendőrség pedig azonnal eljárást indított a négy férfi ellen. 

A medvék jelentős számban élnek az erdélyi Kárpátokban - illusztrációForrás: David Mar/Pixabay

A Hargita megyei botrányos medvebocs-bántalmazás óriási felháborodást váltott ki országszerte, a lakosság mellett az állatvédő egyesületek is elítélték az állatkínzás tényét kimerítő bánásmódot, amelyben a védtelen mackók részesültek. A felvételen négy, 35 és 51 év közötti, Neamţ megyei férfi látható, akik a fakitermelésen dolgoztak, egy helyi cég alkalmazottaiként.

A négy férfi ellen állatkínzás, valamint a hibernálás időszakának szándékos megzavarása miatt indítottak eljárást. Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter szerint megengedhetetlen, ami történt. "Figyelembe kell vennünk azt is, hogy az eset nem ma történt, és lévén, hogy a bocsok alig pár hetesek, amennyiben az anyamedve nem tért vissza hozzájuk, nagyon kedvezőtlenül is alakulhatott a sorsuk. (...) Amikor az ellenőrző csapatok visszatérnek majd a terepről, több információnk lesz" – jelentette ki még február 19-én.

Azóta viszont nem jöttek jó hírek, mert egyelőre nem találták meg a keresőcsapatok a négy medvebocsot.

A Hargita megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Gheorghe Filip szerint sikerült azonosítani a helyet, ahol a videófelvétel készült, és medvenyomokat is láttak a helyszínen, de sem a bocsokat, sem az anyamedvét nem találták meg. Azzal a felvetéssel kapcsolatban, miszerint az ügynek köze lehet az illegális medvekereskedelemhez, a szóvivő azt mondta, nincsenek olyan adatok, amelyek erre utalnának – írja az erdely.ma.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek