Akár piros hó is eshet Németországban a hétvégén

Meglehetősen különleges, bár nem példa nélküli légköri helyzet áll elő Európában a hétévégén: míg dél felől szokatlanul meleg, szubtrópusi levegő tölti ki a kontinen középső, és keleti tájait, észak felől Nyugat-Európára sarkvidéki eredetű, rendkívül hideg levegő zúdul. Ezek keveredése Németországban valóságos "hóbombát" okoz majd, elsősorban az ország északi területein. A hétvégén tehát komoly hóvihar várható ott, nem is akármilyen!

A fotó illusztrációForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Andreas Arnold

A meleg levegő Észak-Afrikából jelentős mennyiségű port szállít magával, ami megszínezi a lehulló csapadékot. Nyáron, amikor az erőteljes délies áramlás gyakoribb, rendszeresen fordul elő "sáros" eső. Most sem alakul ez másképp, csak ezúttal a havat fogja megfesteni, ami ettől sárgás, pirosas, de akár vérvörös színt is kaphat.

Tetemes mennyiségű hó hullhat le, majd a napokig tartó, intenzív havazás komoly hóréteget képez, így akár 20-30cm friss hó is várható. A német meteorológiai intézet figyelmeztetést adott ki a havazás miatt. Bár hazánkban is havazhat északon, nálunk kicsi az esélye, hogy piros hó hulljon – írja a metkep.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek