Megtalálták a világ legkisebb kaméleonát

Egy nemzetközi kutatócsoport új fajt fedezett fel, mely a Brookesia kaméleon-nemzetséghez tartozik, és Madagaszkár hegyi esőerdőjében él - adja hírül a sci-news.com, ahol a kaméleon is látható.

A Brookesia micra sem túl nagyForrás: Frank Glaw, Jörn Köhler, Ted M. Townsend, Miguel Vences/wikimedia.commons.org

„A nemzetség főleg szárazföldi fajokból áll, amelyek két fő vonalra tagolódnak, melyek körülbelül 40-50 millió évvel ezelőtt váltak szét egymástól." - mondta Dr. Frank Glaw, a Bajor Állami Állattani Gyűjtemény herpetológusa. Mint hozzátette, az egyik vonalba a nagyobb, 3,4-6,6 centiméteres (farok nélküli testhosszú) fajok tartoznak, míg a másik vonalra csak egészen miniatűr állatok jellemzők.

Eddig 12 fajt ismertek ebből a kládból, amelyek egyike sem haladja meg a 3 cm-t, a legkisebb faj, a Brookesia példányai legfeljebb 1,99 cm-esre nőnek. Az újonnan felfedezett, Brookesia nanának keresztelt faj példányai azonban még ennél is kisebbek, míg egy felnőtt hím 1,4 cm, egy nősténynél 1,9 cm-es. "A mindössze 1,35 cm testhosszúságú és a farokkal együtt is csak 2,2 cm hím "nano-kaméleon" a legkisebb ismert hím az összes magasabb rendű gerinces közül" - mondta Dr. Glaw.

A Brookesia nana csak Madagaszkár északi részének hegyvidéki esőerdeiben él, és kihalás fenyegeti. Élőhelye sajnos ki van téve az erdőirtásnak, bár a terület nemrég védettséget kapott, ami talán lehetővé teszi ennek az apró állatnak a túlélését is. Madagaszkáron egyébként több nagyon apró gerinces található, köztük például a világ legkisebb főemlősei és békái.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek