A királynő részvétét fejezte ki a hős kapitány halála miatt

Meghalt a 100 éves Sir Tom Moore kapitány, az a háborús veterán, aki világszerte óriási elismerést szerzett azzal, hogy hősies módon gyűjtött adományt az NHS-nek. A királynő privát részvétüzenetet küldött a családjának. Sir Tomot a hétvégén kórházba szállították, miután tüdőgyulladást kapott, és a koronavírus-tesztje is pozitív lett. Halálát február 2-án délután jelentették be. Nem sokkal később a Buckingham-palota megerősítette, hogy a királynő részvétét fejezte ki Sir Tom családjának.

Sir Tom Moore kapitány akkor vált híressé, amikor pénzgyűjtésbe fogott az NHS javáraForrás: AFP/Justin Tallis

Sir Tom kapitányt, aki 1920. április 30-án született az észak-yorkshire-i Keighley-ben, világszerte ünnepelték a koronavírus-járvány elleni küzdelemben tanúsított elszántsága miatt. Először akkor került be  ahírekbe, amikor megpróbált 1000 fontot összegyűjteni a helyi NHS (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) részére azzal, hogy a kertjében 100 kört tett meg, mielőtt betöltötte a 100. életévét. Története az egész Egyesült Királyságban arra inspirálta az embereket, hogy ők is adományozzanak, és így végül több mint 33 millió font gyűlt össze.

2020. július 17-én, Windsorban a királynő lovaggá avatta őt egy különleges ünnepségen. Rövid nyilatkozatában a Palota azt is elmondta, hogy "Őfelsége nagyon örült annak, hogy tavaly Windsorban találkozott Sir Tom kapitánnyal és családjával, és a királyi családdal egyetemben most gondolatban velük együtt van."

A lovaggá avatás pillanataForrás: AFP/Chris Jackson

Amellett, hogy lovaggá ütötte a királynő, tiszteletbeli ezredessé is kinevezték őt, amikor a századik születépsnapját ünnepelte. Több mint 150 000 születésnapi üdvözlőlapot kapott a világ minden tájáról a kerek évfordulóra, és sokan megszerették őt a pandémia alatt tanúsított nyugodt, kedves, bátorító szavaiért. Mindig azt ígérte, hogy „holnap jó nap lesz", ez a mottó pedig azóta is sokaknak nyújt reményt – írja a Royal Central.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek